İşlenmiş gıda olarak biliniyordu! Sağlığa faydalı olduğu ortaya çıktı

Asya mutfağına özgü ve bitkisel bir süt ürünü olan soya sütünün sağlık için yararlı olduğu ortaya çıktı. Soya sütünün tüketimi pek yaygın olmasa da yapılan araştırmalarda soya sütü tüketiminin kan basıncını iyileştirdiği ve inflamasyon seviyelerini azalttığı açıklandı.

Toronto Üniversitesi’nin kapsamlı araştırması, soya sütü tüketiminin kan basıncını düşürdüğünü ve inflamasyon seviyelerini azalttığını ortaya koydu.
Yapılan çalışmada “ultra işlenmiş gıda” olarak tanımlanan soya sütüyle ilgili bu tanımlamanın tekrar gözden geçirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Özellikle vegan beslenen kişilerin tükettiği ürünlerden olan soya sütü bitkisel kaynaklıdır. Aynı zamanda düşük kalorili protein içeriği sayesinde sağlıklı beslenmek isteyen kişiler tarafından da tercih edilir. Soya sütünün tüketimi pek yaygın olmasa da en az inek sütü kadar vücuda faydalı olabilir.
Son yıllarda popüler hale gelen soya sütü şeker eklenmesi nedeniyle ‘ultra işlenmiş gıda’ olarak sınıflandırıldı ve bu nedenle satışları azaldı.Toronto Üniversitesi’nden araştırmacılar, inek sütü yerine soya sütü kullanımının sağlık etkilerini incelemek üzere 500’den fazla kişinin katıldığı 17 farklı çalışmanın kapsamlı bir analizini gerçekleştirdi.
Her çalışma ortalama dört hafta sürdü ve katılımcılar günlük olarak 500 ml süt (inek veya soya) tükettiklerini belirtti. Katılımcıların çoğu soya sütünü genellikle de bir fincan çaya ekleyerek tüketti.
Ekip, tüm çalışmalarda inek sütü yerine soya sütü tüketmenin kolesterol seviyelerinde azalma, kan basıncında düşüş ve inflamasyon belirtilerinde azalma ile bağlantılı olduğunu keşfetti.
Araştırmacılar, bu bulguların, zenginleştirilmiş soya sütünün ultra işlenmiş gıda olarak sınıflandırılmasının gözden geçirilmesini önerdiğini belirtti; çünkü mevcut sınıflamanın yanıltıcı olabileceği ifade ediliyor.
Soya sütünün toplam şeker içeriğinin inek sütüne göre yaklaşık yüzde 60 daha düşük olduğu gözlemlendi. BMC Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, soya sütü kullanımının kan lipitleri, kan basıncı ve iltihap açısından sağlığa fayda sağlayabileceği vurgulandı.
Soya sütü protein açısından zengindir. Hücre yenilenmesini teşvik eder ve vücuttaki metabolik işleyişe yardımcı olur.
İçeriğinde yer alan magnezyum sayesinde uyku kalitesini artırır ve kronik yorgunluğa iyi gelir.
Bitkisel östrojenler bakımından da zengin olan soya sütü kadınlarda yaşlanmayı geciktiren bir etkiye sahiptir.
Laktoz içermediği için mide ve gaz problemi ile birlikte vücutta şişkinlik oluşumunu engeller. Bu nedenle mide ve bağırsak problemlerine iyi gelir.
Antioksidan bileşenleriyle enfeksiyonlara karşı mücadele ederek bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
Karın bölgesindeki yağlanmayı azaltır.
Lif oranı yüksek olduğu için kilo verme sürecinde de yardımcı bir besin kaynağıdır.

ÖNEMLİ! Herhangi bir sağlık problemi yaşamamak için soya sütünü tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışın.

Devamı: İşlenmiş gıda olarak biliniyordu! Sağlığa faydalı olduğu ortaya çıktı

Kaynak: NTV

Bunu Okudunuz mu?

Deri Sağlığına Dikkat: Xerosis Cutis Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir?

En önemli deri hastalıklarından biri olarak Xserosis Kcuis öne çıkmaktadır. Aynı zamanda Türkçe olarak ise …

Bakanlık uyardı: Merdiven altı kozmetik ürünlerine dikkat!

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, kozmetik ürünlere yönelik uyarıda bulundu. Ürünlerin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.