Bazı meslekler stresli çalışma koşulları sebebiyle intihar etmeye daha meyilli. İşte o meslekler…
Yapılan bir araştırmada, sağlık çalışanlarının %22’sinin intihara meyilli olduğu sonucu ortaya çıktı. Sağlık çalışanları yaşadıkları baskı ve sindirmeleri, destek almadan kullandıkları anti-depresan ilaçlarla gidermeye çalışırken, çoğu psikolojik destek alıyor.
Peki, başka hangi meslekler risk altında?
Mesleğiniz bunlardan biriyse akıl sağlığınıza özellikle dikkat edin:
1- Doktor
Doktorlar hasta olduklarında başka doktorlara görünmez. Bazen bu kazara intihara sebep olur, fakat dozlar konusunda bilgi sahibi olan doktorların intiharları genellikle planlıdır. Stres, ilaçlara erişim, rekabet ve uzun çalışma saatlerinin hepsine sahip olan bu meslekte intihar en sık görülür.
2- Diş hekimliği
Milletin ağız kokusunu çekmek durumunda kalan dişçilerin de işi hiç bitmez. Ağız cerrahisi, rekonstrüksiyon ağız içinde kanser belirtileri arama gibi görevleri vardır. Yanlış tedavi davalarından yahut bu riskten ötürü başı ağrıyan tıpçıların geri kalanı gibi ilaçlara erişimi kolay olan dişçilerin intihar teşebbüslerinin başarılı olma ihtimali yüksektir.
3- Cerrah
Ömür törpüsü eğitim ve ihtisas sürecinden sonra cerrah olabilenler de büyük stres altındadır. Herkesi kurtarmalarının imkansızlığı, kabul etmesi zor bir gerçektir. Tıp dünyasında yüksek olan intihar eğilimi, cerrahlarda belirgindir. Bir insanın yaşamını iki eli arasında tutan cerrahlar genelde gururlu olduklarından, yardım istemeleri de zordur.
4- Veteriner
İnsanların evcil hayvanlarını kaybetmelerine şahit olmak bir yakınlarını kaybetmelerine şahit olmaya eşdeğerdir. Veterinerler, mesleklerinde çok zor kararlarla karşı karşıya kalabilirler. Eğitim süreci uzun ve zorlu olan bu meslekte sıklıkla insan kendisini, başkalarına yardım etmek uğruna kendi hayatından ödünler vermek durumunda bulabiliyor.
5- Şantiye şefi
İşiniz için baret takmanız gerekiyorsa iş zaten zordur. Bu, tehlikeli bir ortamda çalıştığınız anlamına gelir. Şantiye şefleri planlama ayağındaki beyaz yakalıların yanı sıra mavi yakalı işçilerle çalışır. Her şeyin planlandığı gibi gitmesini sağlamak onların işidir. Sıkışık bir zaman aralığında bütçe, güvenlik ve kaynakları optimize etmesi gereken şantiye şefleri işleyişe dair hemen her şeyden sorumludur.
6- Eczacılık
Bütün gün antibiyotik ve antidepresan satmak durumundaki eczacıların depresyona girmesi ihtimal dahilinde. Ayrıca ilaçlara erişimin en kolay olduğu bu meslekte insan kötü hissettiğinde reçetesiz de olsa ilaç almaya fazla alışabilir. Bu da intihar düşüncelerine kadar giden ilaç bağımlılıklarına yol açabilir.
7- Gemi mühendisliği
Massachussetts Institute of Technology’deki görece yüksek intihar oranlarının da gösterdiği üzere, mühendisler kendilerini oldukça fazla stresin altına sokuyor. Mesai saatleri çok uzun olan mühendisler, özellikle de eğer kendi projeleri üzerinde çalışıyorlarsa, boş zamanlarını da işlerine ayırmak zorunda kalabiliyor.
8- Finans/Borsacılık
Dalgalanmalara çok açık olan bu sektörde başkalarının parasını yönetmekten sorumlusunuz, bu yüzden oldukça fazla baskı ve stres barındıran bir meslek. Paranın çok hızlı kazanılıp kaybedildiği finans sektöründe, ekonomi beklenmedik bir viraja girdiğinde ya da kötüye gittiğinde intiharlar da tavan yapar.
9- Şehir planlamacılığı
Adı üstünde, bu meslekte evdeki planın çarşıya uymamasının yarattığı hüsran sık sık, yeniden yeniden yaşanıyor. Değişik taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümünü bulup herkes için iyi olacak sonuçlara vardırmaktan sorumlu şehir planlamacıları, işlerinin hayatlarını ele geçirmesine engel olamayabiliyor.
10- Emlakçı
Rekabetin yoğun yaşandığı bir alan da emlak sektörü. Komisyondan para kazanan emlakçılar, ekonomi düşüşte olduğunda en çok etkilenenlerden. Kararsız potansiyel müşteriler, ekonomik dalgalanmalar, sürekli müsait olma zorunluluğu gibi sebeplerden emlakçılık da mesleğinde ise insan intiharı düşünebiliyor.
11- Avukat
İnsanların kaderlerini belirleyen bu stresli meslekte rekabet de yoğun. Uzun mesai saatleri çoğu zaman mesleğin bir parçası. Ceza hukukunda uzmanlaşan avukatlar ise kimi zaman suçlu olduklarını bildikleri bir müvekkili savunmak durumunda kalıyor.
12- Bilim
Sürekli yeni bir keşif arayışında olan bilim insanlarının kendilerinden beklentileri çok yüksek olabiliyor. Ayrıca eğer kötü emellere alet edilebilecek bir buluş yaparlarsa bu da strese yol açabiliyor. Bilim insanları çok fazla öğrenim gerektiren bir tek alanda uzmanlaşıyor. Bütün günü iş yerinde geçirdikten sonra akşamları da çalışıp sınavlara hazırlanmaları gerekebiliyor.
13- Çiftçilik
Dünyanın en zor mesleklerinden birini yapan çiftçilerin erkenden başlayıp gece geç saatlere kadar çalışması gerekiyor. Günün büyük bir bölümü, düşünceleriyle baş başa geçiyor. Günümüzde süpermarketlerle yarışmak zorunda olan çiftçilerin birçoğu şehir dışında ikamet ettiğinden (hele de eğitim seviyeleri düşükse), mevcut piyasada iş değiştirme imkanları pek olmuyor.
14- Polis
Tehlikeli ve oldukça stresli olan bu meslekte mesai saatleri zorlayıcı olabiliyor. Mesleğin doğası gereği en tatsız olaylara şahit olunuyor ve devamlı tetikte olmak gerekiyor. Polisler, iş başında olmadıkları zaman da tetiktelik hissinden kurtulamayabiliyor. Birçok polis, intihar düşüncelerine yol açan depresyon ve bağımlılık gibi sorunlarla boğuşuyor.