Bilim insanları, kanserli bir tümörün büyüyüp hareket etmesini ilk kez gerçek zamanlı ve 3 boyutlu olarak görüntülemeyi baÅardı.
ABDâdeki Iowa Ãniversitesiânden bir ekibin, Amerikan Kanser AraÅtırmaları Dergisiânde (American Journal of Cancer Research) yayınlanan çalıÅmasına göre, insana ait kanserli meme hücrelerinin tümör oluÅturmak üzere bir araya gelmeleri kaydedilip gözlemlendi.
TÃMÃRLERÄ°N YÃZDE 5âÄ° BÃYLE OLUÅUYOR
Görüntülerde, tümör oluÅturucu kanserli kök hücreleri ile saÄlıklı hücrelerin birleÅerek Åekle büründükleri, bu birleÅik hücrelerin de yavaÅça tümörün büyümesine yardım eden âana hücreâ tarafından yutulduÄu görülüyor. AraÅtırmaya göre bu süreç, kanserli tümör oluÅması vakalarının yüzde 5âinde görülüyor.
AraÅtırma ekibinin lideri olan Iowa Ãniversitesi Biyoloji Profesörü David Soll, âBurada gerçekleÅen Åey âbirbirine yapıÅmakâ deÄil. Bu, daha çok hücrelerin birbirleriyle eÅleÅmeleri ve aktif biçimde birbirlerinden fayda saÄlamaları. KarmaÅık bir durum ve pasif deÄil. Bu süreçler için özelleÅmiÅ hücreler bulunduÄuna dair de henüz bir kanıt yokâ dedi.
KANSERLÄ° HÃCRE, SAÄLIKLI OLANDAN Ä°KÄ° KAT DAHA HIZLI
Soll ve ekibi, 50 saatlik bir görüntüleme periyodunun sonunda, insan meme kanseri dokusu hücrelerinin birbirlerine tutunarak yoÄun olarak büyüdüklerini, saÄlıklı hücreleri de bu yapılara kattıklarını gözlemledi. Kanserli hücrelerin saate 92 mikron hızla (mikron = milimetrenin binde biri) hareket edebildiÄini tespit eden ekip, bu hızın saÄlıklı hücrelerin göç hızından iki kat fazla olduÄunu keÅfetti. Soll ve ekibine göre bu, tümörlerin ne kadar hızlı büyüyebilecekleri ve yayılabilecekleri konusunda hem bir uyarı hem de bir hatırlatma niteliÄi taÅıması açısından önemli.
Elde edilen veriler, tümör oluÅturan hücrelerin daha tutarlı ve kesin bir tanımlanmasını saÄlayacak. Ayrıca bilim insanlarının hangi tedavi yollarının bu hücreleri yok edebileceÄini öÄrenmesini kolaylaÅtıracak.