Türkiye’de ilaç yokluk seviyesi alarm veriyor, uzmanlar ‘Kalıcı çözüm şart’ diyor

İlaç tedarikine ilişkin zorluklar her geçen gün daha da artıyor. Uzmanlar kanserden diyabete, tansiyondan epilepsiye pek çok hastalıkta ilaca ulaşımın güçleştiği, özellikle kalp yetmezliği ve hipertansiyon gibi hastalıklarda ilaç eksikliğinin daha görünür olduğu belirtiliyor

Sağlık Bakanlığı 2022 ilaç fiyatlandırmasında 1 Euro karşılığını 6,2925 Türk Lirası olarak belirledi ancak güncel kurun 16 Türk Lirası seviyesine yükselmesi, ilaç sevkiyatında aksamalara neden oldu.

Independent Türkçe’den Lale Elmacıoğlu’nun haberine göre, ilaç ithalatının yanı sıra yurt dışından hammadde ve yardımcı madde tedarikinde de sorunlar arttı.

508 kalem ilaca yüzde 200’e varan oranda zam

İlaç temini ve fiyatları konusundaki belirsizlik sürerken Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurulu, 508 kalem ilaca yüzde 1-200 oranında “fiyat artışı” gerçekleştirdiğini açıkladı. Söz konusu zammın, ilaca erişimdeki sıkıntıyı gidermek adına yapıldığı belirtilse de hem bu hamle yeterli olmadı hem de fiyat artışı tepki çekti. Sağlık sektöründeki pek çok isim önümüzdeki aydan itibaren ilaç sıkıntısının büyüyebileceği görüşünde.

İlaç tedarikine ilişkin zorluklar hakkında Medicana Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bengi Başer ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul açıklamalarda bulundu. Türkiye’de ilaç yokluk seviyesinin alarm verdiği uyarısı yapan uzmanlar, çözümün doğru ve akılcı politikalarla kalıcı bir adımdan geçtiğini savundu.

Prof. Dr. Başer: Yerini başka bir ilacın tutmayacağı ilacı bulamıyoruz, hastalarımız çok acı çekiyor

Özellikle hipertansiyon ve kalp yetmezliğiyle ilgili ilaçların piyasada zor bulunduğunu ileri süren Prof. Dr. Bengi Başer, “Digoxin elimizde eşdeğeri olan bir ilaç değil. Kalp yetmezliklerinde, bazı ritim bozukluklarında önemli bir ilaç. Tehlike büyük, yerini başka bir ilacın tutmayacağı ilacı bulamıyoruz. Hastalarımız çok acı çekiyor. İlaçların dozlarını bulamıyorsunuz, bu nedenle aynı tabletten 2-3 tane kullanmak zorunda kalabiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Ertuğrul: Hasta piyasada oluşan yüksek fiyata rağmen ürünleri kendisi almak zorunda kalıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da bazı ilaç kalemlerinde tedarik sıkıntısının alarm verdiği görüşünde.

Türkiye’nin ilaç ve hammaddeyi ağırlıklı yurt dışından temin ettiğine vurgu yapan Ertuğrul, kendi ilacını üreten bir ülke haline gelebilmek için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini savundu.

Yurt dışından getirilen ilaçlar dövize endeksli olduğundan fiyatların yüksekliğine dikkati çeken Prof. Dr. Ertuğrul, “Bakanlığın belirlediği euro kuru çok düşük kalıyor. SGK kamu fiyatı belirliyor ve ‘Bundan fazlasını ödeyemem’ diyor. Tehlike büyüyor” yorumunu yaptı.

Özellikle üniversite hastanelerinin çoğunun borç içinde yüzdüğüne değinen Prof. Dr. Ertuğrul sözlerini şöyle tamamladı:

Diyelim ki SGK’nın 1000 lira fiyat belirlediği bir ilaç var. Hastane, temin için ihaleye çıkıyor ama depolar geliyor ve diyor ki ‘Ben bu ürünü ancak 1100-1200 liraya verebilirim çünkü üniversite hastaneleri borcunu 1-2 yılda ödüyor.  Araya fark koyup kendimi korumam gerekli. Hastane de zarar ettiğinden bu ilacı alamıyor. Çünkü alsa en az 1100 TL ama SGK, 1000 lira vereceğinden zararlı çıkacak.  Ama bu durumda depo da haklı çünkü parasını 1-2 yılda alamadığından önünü göremiyor. Sonuç olarak SGK’nın belirlediği fiyat ile hastanenin vereceği fiyat örtüşmüyor. Bu durum sürdürülebilir değil. Kalıcı çözüm şart.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.