Süper bakteri için korkutan uyarı: 40 milyon kişi hayatını kaybedebilir

Araştırmalara göre, antibiyotiklere dirençli bakteriler tehlikeli derecede güçlendi. Bilim insanları, “hastane mikrobu” olarak da bilinen bakteriler sebebiyle 2050 yılına kadar yaklaşık 40 milyon kişinin hayatını kaybedeceğini öngörüyor.

Süper bakteri krizi derinleşiyor. 2050 yılına kadar yaklaşık 40 milyon kişi, “Hiçbir ilaç fayda etmeyeceği için.” ölecek.
Onlarca ülkeden mikrobiyoloji uzmanlarının oluşturduğu araştırma ekibi, 204 ülkede 30 yıllık hasta kayıtlarını mercek altına aldı.
Antibiyotiğe dirençli bakteriler sebebiyle gerçekleşen ölümlerin 70 yaş üstü hastalarda yüzde 80 arttığı tespit edildi.
Lancet dergisinde yayımlanan araştırmada gelecek 25 yıl içerisinde antibiyotiğe dirençli enfeksiyon vakalarının yüzde 70 oranında artacağı vurgulandı.
Bu durum, bilinen tüm ilaçlar ve antibiyotikler kullanıldığı halde 39 milyon kişinin hayatını kaybedeceği anlamına geliyor.
Antibiyotiğe karşı en çok direnç geliştiren bakterinin ise MRSA olarak da bilinen Stafilokokus Aureus olduğu, bu enfeksiyon sebebiyle gerçekleşen ölümlerin 1990 ve 2021 yılları arasındaki iki kattan fazla artarak 130 bini aştığı ifade ediliyor.
Özellikle yoğun bakımdaki hastalarda “kan zehirlenmesi” gibi ciddi komplikasyonlara hatta ölüme yol açabilen bu bakterilerin,, en güçlü antibiyotiklerle bile zorlukla yok edilebildiği ifade ediliyor.
Gereksiz antibiyotik kullanımının, bakterilerin direnç kazanmasını hızlandırdığı biliniyor.Bilim insanları antibiyotiğe dirençli bakterilerin güçlenmesi ile gelecekte en basit enfeksiyonların bile ölümcül hale gelebileceği uyarısında bulunuyor.
Küresel ısınma ile birlikte kutup buzlarının içinde binlerce yıldır donmuş halde bulunan mikropların da yayılabileceği belirtilirken, dirençli bakteri krizinin daha da ciddileşmesinden endişe ediliyor.

Devamı: Süper bakteri için korkutan uyarı: 40 milyon kişi hayatını kaybedebilir

Kaynak: NTV

Bunu Okudunuz mu?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, WeWalk Akıllı Baston Dağıtım Töreni'nde konuştu:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Özel çalışmalarımızın, gazilerin günlük yaşamlarını daha bağımsız …

Sofralardan eksik etmiyoruz ama felç riskini artırıyor

Bilim insanları, gazlı içecek tüketiminin, felç riskini ciddi oranda artırdığını açıkladı. Felç riskini artıran diğer …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.