Tarhananın olmazsa olmazı, geçmek bilmeyen egzamanın çaresi: Çörtük otunun faydaları

Kış mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan tarhananın yapımında kullanılan çörtük bir diğer adıyla tarhana otu, faydalarıyla dikkat çekiyor. Tarhana otu çorbalık malzemenin yapımında kullanılmasının yanı sıra kendi başına da çok sayıda şifaya sahip olduğu bilinirken, tarhana otunun yaprakları ve çiçeği kuru haldeyken egzama yaralarının iyileştirilmesinde kullanılıyor. Ayrıca kaynatılarak içildiğinde astım ve bronşite iyi geldiği ve hazmı kolaylaştırdığı biliniyor.

“Çörtük otu”, halk arasında bazı yerlerde “yabani kekik” ya da “tarhana otu” olarak bilinen bir bitkiyi ifade edebilir. Çörtük otu, özellikle Türkiye’nin bazı bölgelerinde, özellikle Anadolu’da “yabani kekik” veya “tarhana otu” bitkiler olarak kullanılmaktadır.
Çörtük otu, halk arasında şifalı bitki olarak da bilinmektedir ve genellikle sindirim sorunlarına, mide rahatsızlıklarına, soğuk algınlıklarına karşı kullanılan geleneksel bir bitkidir. Ayrıca bazı yörelerde baharat olarak da kullanılır. Bitkinin özleri ve yaprakları, çeşitli çaylar veya geleneksel şifalı karışımlar için kullanılabilir.
1. Sindirim Sistemi Sağlığını DesteklerÇörtük otu, mide ve bağırsak problemleri için geleneksel olarak kullanılır. Özellikle:Sindirim sistemini rahatlatır: Gaz, şişkinlik ve sindirim güçlüğü gibi sorunlara iyi gelebilir.Mideyi yatıştırır: Mide bulantısı veya hazımsızlık gibi durumlar için faydalı olabilir.İştah açıcı etkisi vardır.
2. Soğuk Algınlığı ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Karşı YardımcıdırÇörtük otu, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip olabilir. Bu özellikleri sayesinde:Soğuk algınlığına, öksürüğe ve boğaz ağrısına karşı faydalıdır.Vücuda bağışıklık desteği sağlayarak enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olabilir.Öksürük ve balgam söktürücü etkisi olduğu düşünülmektedir.
3. Antiinflamatuar Etki GösterirÇörtük otu, anti-inflamatuar (iltihap giderici) özellikler taşır. Bu da, eklem ağrıları, romatizma ve artrit gibi inflamatuar rahatsızlıklar için faydalı olabilir.
4. Ağrı Giderici ÖzellikleriBazı geleneksel kullanımlarda, çörtük otunun ağrı kesici etkilerinden faydalanılır. Özellikle baş ağrısı, kas ağrıları ve romatizmal ağrılar için kullanılabilir.
5. Antiseptik ve Antibakteriyel ÖzelliklerÇörtük otunun antiseptik özellikleri sayesinde cilt üzerinde enfeksiyonları önlemek için kullanılabileceği düşünülür. Ayrıca, mikrop öldürücü özelliği sayesinde ciltteki yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir.
6. Bunlara ek olarak:Sinir sistemini sakinleştirici etkisi olabilir, bu da stres, anksiyete ve sinir gerginliği durumlarında faydalı olabilir.Cilt sağlığını destekleyebilir: Özellikle ciltteki enfeksiyonlar ve sivilceler için topikal kullanım önerilebilir.

Devamı: Tarhananın olmazsa olmazı, geçmek bilmeyen egzamanın çaresi: Çörtük otunun faydaları

Kaynak: NTV

Bunu Okudunuz mu?

Diyarbakır'da anne ölümlerini azaltma hedefiyle geliştirilen cerrahi yöntemle ilgili bilgi verildi

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. …

NÖHÜ Diş Hastanesi sağlık turizmine yeterli görüldü

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, Devamı: NÖHÜ …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.