Tıp sosyal bir bilimdir!

Tıpta, hastaları muayene ve tedavi etmek yeterli mi? İletişimi işin içine katmadan mümkün değil. Sağlık İletişimde tedaviyi sunmak kadar nasıl sunduğunuzda büyük önem taşıyor ve tıbbın sosyal bir bilim olduğunun unutulmaması vurgulanıyor

Hacettepe Üniversitesi Öğrenci Temsilcilerinin düzenlediği ve 11 öğrenci topluluğunu bir araya getiren “Sağlık Öğrencileri Kongresi-2017” 29-30 Nisan tarihlerinde, Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesinde yapıldı.

Sağlıkta yaşam temasından yola çıkılan kongrede, Sağlık Öğrencileri Bilim Kültür ve Düşünce Topluluğu (BİLKÜT)’nun düzenlediği ‘’Sağlık İletişimi’’ oturumunda Medimagazin Genel Yayın Yönetmeni ve TRT Haber Uzman Gözüyle Sağlık Programı sunucusu Dr. İbrahim Ersoy, sağlık iletişimde sağlık çalışanlarına düşen görevleri, hasta ile iletişimde dikkat edilmesi gerekenleri, sosyal medyanın sağlık iletişimdeki etkisini ve medyanın sağlık iletişimindeki rolünü sağlık öğrencileri ile paylaştı.

Ersoy, ‘’ İletişim başlı başına hayatı kolaylaştıran bir olgudur, Sağlık İletişimi ise hayatı koruyan ve geliştiren. Hasta ile iletişimde önemli başlıkları sıralarsak anamnez, fizik muayene, teşhis ve tedavi kadar sağlık sistemi, medya ve sosyo-kültürel yapı da önemlidir.’’ dedi.

Sosyal ve geleneksel medyanın sağlık iletişimindeki rolüne de değinen Ersoy, medyanın kültürel ve sosyal yapıyı oluşturan, kısa sürede büyük kitleleri etkileme özelliği nedeni ile, değer yargıları ve davranış kalıpları da oluşturabilen bir yapı olduğunu sözlerine ekledi.

İnternetin kullanımı ile birlikte kişilerin sağlık ile bilgilere bu yolla ulaştığı bilgisini veren Ersoy, ‘’ Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2016 verileri göre, kişilere interneti yüzde 80 sosyal medya, yüzde 70 haber okumak yüzde 60 ise sağlıkla ilgili bilgilere ulaşmak için kullanıyor.’’ dedi.

Kongrede, Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TürkMSIC) Başkanı Mihriban Aksoy ‘’Sağlık Öğrencileri Üzerindeki Stresin Etkileri’’ konusunda bilgilendirmede bulunurken, Dr. Ömer Çağlar Yılmaz ise ‘’Sağlıkta Şiddet’’ konulu oturumu gerçekleştirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.