Kaç Tıp Fakültesi, Kaç Tıp Öğrencisi Var? İşte cevabı…

Yükseköğretim Kurulu tarafından, Türkiye’deki Devlet ve Vakıf Yükseköğretim Kurumlarındaki Tıp Fakültelerinde verilen eğitimin tüm yönleriyle görüşülmesi amacıyla ilgili fakültelerin dekanlarının katılımıyla “Tıp Fakülteleri Dekanlar Konseyi Toplantısı” gerçekleştirildi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın katılımıyla YÖK’te ilk kez düzenlenen toplantıya YÖK Başkanvekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu ve YÖK yetkililerinin yanı sıra, üniversitelerin tıp fakültelerinin dekanları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren YÖK Başkanı Saraç, konuşmasına üniversite hastanelerinden, sundukları hizmetlerinin yanısıra beklenen en önemli işlevlerin başında, eğitime ve araştırmaya yönelik akademik mükemmeliyeti desteklemeleri olduğunu belirterek konuşmasına başladı.

Yetiştirilen genç hekimlerden hizmet sunmak için gayret içinde olmaları, karar verici olmaları ve tüm dünyayı ama özellikle hizmet verdikleri toplumu iyi tanımalarını beklediklerini söyleyen YÖK Başkanı Saraç, “Hekimlerimiz eğitimlerini tamamladıklarında Türkiye’nin sağlık sorunlarını bilmelidirler ve mezun olduktan hemen sonra bu sorunların üstesinden gelebilecek bilgi, beceri ve tutumlarla donanmış olmalıdırlar.” diye konuştu.

Tıp Fakültelerinin eğitim alanında hem ülkemizin hem de dünya biliminin gelişmelerini yakında takip etmekte olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Saraç, yine bu fakültelerin programlarını güncellediklerini vurguladı.

Sıkıntıların farkında olduklarını ifade eden Başkan Saraç, “Yeni YÖK” olarak birinci hedeflerinin özellikle eğitimde kaliteden hiç ödün vermemek olduğunun altını çizdi.

Tıp Fakültelerinden bekledikleri diğer önemli iki kavramın hizmet ve yüksek düzeyde araştırma olduğunu dile getiren YÖK Başkanı konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Ülkemizdeki Devlet Üniversitelerinde 73, Vakıf üniversitelerinde 27, olmak üzere toplam 100 Tıp Fakültesi var. Bunlardan 84’ü aktif. Diğerleri kurulmuş ama henüz eğitime başlamamış. Bu fakültelerdeki öğrenci sayımız 75 bindir. Öğretim üyesi sayımız 13 bin civarındadır…

Bu fakültelerin yeni açılanlarında sıkıntılı süreçler yaşandığını bilmekteyiz. Gelişmiş üniversitelerimizin özellikle temel bilimler alanlarında doktora programlarını ciddiyetle gözden geçirmeleri gerekmektedir. Bu süreçte biz gereken desteği vermeye hazırız.

Tıp eğitimi Türkiyemizin dünyada en iyi olduğu alanlardan biridir. Araştırmalarımız dünyanın en iyi dergilerinde yer almakta, Tıp Fakültesi olan üniversitelerimiz Fakültelerinin yayın sayısı ve niteliği ile gurur duymaktadır. Bunu hatırlayarak gelişmekte olan alanlarda da gene hepimizin gayreti ile büyük adımlar atılabileceğini düşünmekteyim.”

Bu toplantının çıktılarını ve katılımcılardan gelecek önerileri “dikkate alınması icab eden uzman görüşü” olarak kabul edeceklerini belirten YÖK Başkanı Saraç konuşmasını tamamladı.


YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın toplantıda yaptığı konuşmanın metni için lütfen tıklayınız.


YÖK Başkanı Saraç’ın ardından YÖK Başkanvekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu da bir konuşma gerçekleştirdi.

YÖK Başkanvekili’nin konuşmasının ardından Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Tihan tarafından “Tıp Eğitiminde İçerik, Format ve Değerlendirme Yöntemlerinin Seçiminde Kalite Yönetimi Uygulamaları” başlıklı sunum gerçekleştirildi.

Konuşmaların ardından YÖK Başkanvekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu başkanlığında yapılan soru-cevap kısmına geçildi.

Toplantının soru-cevap bölümünde, tıp fakültelerindeki mezuniyet öncesi ve sonrası eğitimi ile lisansüstü eğitimdeki kalitenin daha da artırılması, mezunların mesleki yeterliliği ve istihdam sorunları konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

Bunu Okudunuz mu?

YÖK’te “Tıp Eğitiminde İntörnlük Çalıştayı” Düzenlendi

Yükseköğretim Kurulu tarafından, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın katılımıyla tıp eğitiminin son …

YÖK Başkanı: Doktor ihtiyacı 2024’te tamamlanacak!

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, sağlık iş gücü planlamasının daha etkin yapılması ve yürütülmesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.