Kanserin yayılmasını sağlayan proteinler keşfedildi

Bilim insanları, kanser hücrelerinin yayılmasında rol alan proteinleri keşfetti. Bu keşifle kanser hücrelerinin yayılmasını durduracak ilaçlar üretilebilir.

Kanser başlangıçtaki tümörlü bölgeden başka organ ve dokulara sıçramaya başladığında metastatik olarak adlandırılır ve metastatik kanserli hastaların tümörlerini kontrol altına almak oldukça güçtür. Bu yüzden metastaz, kanserli hastaların ölümlerinin yüzde 90’ından sorumlu olmaktadır. Peki yayılmacı kanserleri durdurmak mümkün olabilir mi?

 

Havai Üniversitesi Kanser Merkezi’nden araştırmacılar, kanser hücrelerinin öncül tümörden başka organlara yayılmasını durdurabilecek ve tümör alındığında hem metastaz oluşumu hem de yeniden tekrarlama riskini azaltabilecek yeni bir mekanizma keşfetti.

PNAS dergisinde “RSK2 drives cell motility by serine phosphorylation of LARG and activation of Rho GTPases” başlığıyla yayımlanan çalışmada, hücre çoğalması ve farklılaşması üzerinde etkili olan onkogenler üzerinde çalışan ekip, onkogen aktivitesinin artmasında rol oynayan mutasyona uğramış bir grup protein keşfetti.

 

Onkogenlerin normal hücre çoğalması sürecinin kansere dönüşümünde RSK2 adlı bir proteinin rol oynadığı bilgisini veren araştırmacılar, bu proteinin başka formlardaki LARG ve Rhoa proteinlerini de harekete geçirerek kanserli hücrelerin yayılmasını hızlandırdığını buldu. Araştırmacılar, metastatik kanserde rol oynayan bu proteinlerin keşfinin, yayılmayı durdurmak için geliştirilecek ilaçlarda yol gösterebileceğini ifade etti.

Bunu Okudunuz mu?

Kanser İçin Yeni Teşhis Molekülü Keşfedildi

Türk bilim adamları, başta kanser tanı ve tarama testleri olmak üzere pek çok endüstride kritik …

Gereksiz teşhis kanseri patlattı

Kanser Araştırma Ajansı’nın son raporuna göre, son yıllarda gözlenen tiroid kanserindeki artış, ‘gereksiz teşhis’ten kaynaklanıyor. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.