İstanbul Tıp Fakültesi öğrencisi Yusuf Yeşil, tüm dünyadaki ilk bilimsel sanal gerçeklik videosunu üreterek tıp dünyasında büyük bir başarıya imza attı.
Çizdiği 3 boyutlu animasyonlar ve illüstrasyonlar ile tıbbi süreçlerin daha kolay anlaşılmasını ve görsel açıdan daha etkili bir biçimde sunulmasını sağlayan İstanbul Tıp Fakültesi 5. Sınıf öğrencisi Yusuf Yeşil dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Son günlerde giderek popüler olmaya başlayan Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) teknolojisiyle izlenebilen dünyadaki ilk bilimsel animasyonu tasarlayan Yeşil, yaygınlaşan bu teknolojinin tıptaki ilk uygulamalarının Türkiye’den çıkmış olmasının kendisine gurur verdiğini belirtti.
Animasyonlara olan ilgisinin lise yıllarında başladığını ve zaman geçtikçe çalışmalarını geliştirdiğini söyleyen Yeşil, bilim ve görselliğin birbirinden bağımsız kalamayacağını belirterek, sanal gerçeklik teknolojisiyle öğrencilerin gözleriyle göremediği, yalnızca isimlerini duyarak öğrendikleri tıbbi bilgilerin bu teknolojiyle çok daha gerçekçi, eğlenceli ve akılda kalıcı olacağını, öğrencilerin hayal ettikleri şeyleri 360 derece etraflarında görebilmeleriyle bilimsel meraklarının da artacağı, tıp eğitiminin bambaşka bir boyut alacağını belirtti.
Sanal Gerçeklik teknolojisi dışında bilimsel araştırmalar için 3D animasyon ve illüstrasyonlar da çizen Yeşil “Bu teknolojiyle izlenebilen hiçbir bilimsel animasyon bulunmuyor şuan, dünyadaki büyük üniversitelerle iletişime geçip bu teknolojinin tıp eğitiminde yaygınlaşması için daha fazla proje geliştirip, tüm tıp fakültelerinde eğitimde kullanılabilecek seviyeye getirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.
Çalışmaları İle Bilim Ve Görselliği Birleştiriyor
Bilim ve görselliğe ait bir yapının gerekliliğinden söz eden Yeşil, çalışma sürecini şu şekilde aktardı; “İki yıl önce Harvard Medical School’da staj yaptım, oradaki laboratuvara araştırmalar için birkaç figür tasarladım. Bu alanda bir şeyler ürettikçe daha fazla geliştirdim kendimi. 2015 yazında da Stanford Üniversitesi Medicine’de staj yaptım, bilimsel araştırmanın yanı sıra çizdiğim figürleri orada çok beğendiler, bu işi profesyonelliğe dökmem gerektiğini söylediler. Bu alanda büyük bir eksiklik var. Bilim insanları araştırmalarını yaptıktan sonra, görselleştirmek için sadece kendi yeteneklerini kullanıyorlar. Oysaki bu ayrı bir uzmanlık alanı. İnsanların buna ayıracak pek zamanları da yok, o yüzden bilim ve görselliği oluşturan bir yapı oluşturulması gerekliliğini gördüm. Bu açığı kapatmak için bilimsel illüstrasyonlar oluşturan böyle bir yapılanmaya gittim. ‘Yesil Science’ adında bir topluluk oluşturdum”
Yurtdışında da bu alanda büyük eksiklikler olduğunu söyleyen Yeşil, tıp ile tasarımı birleştiren dünyaca bilinen büyük bir marka oluşturmayı hedeflediğini ve bu amaçla kendine bir ekip kurduğunu belirterek çalışmalarıyla ilgili planlarından bahsetti; “Bu tür çalışmalar genellikle grafikerler tarafından yapılıyor. Tıpla ilgilenen insanlar bu işlerde yer almıyor. Türkiye’den talep var ama insanların ulaşabilmesi önemli. Hocalar bazen çizimlerden dolayı yurtdışındaki dergilere kabul alamadıklarını söylüyorlar. İlaç şirketleri, tıbbi cihazlar, araştırma yapan hocaların sunumları gibi alanlarda bir animasyon yaparak çok büyük etki yaratabilirsiniz”
“Birçok Alanda Animasyonlar İle Büyük Etki Yaratabilirsiniz”
Tıp ile tasarımı birleştiren dünyaca bilinen büyük bir marka oluşturmayı hedeflediğini, bu amaçla kendine bir ekip kurduğunu ve haftalık eğitimler verdiğini belirten Yusuf Yeşil, “Modelleme yapan birçok kişi daha çok mimari alanda yapıyorlar, teknik işlerde kullanıyorlar. 4 arkadaşımla bir ekip kurdum, haftalık eğitimler yapıyoruz, onlar yetiştikten sonra projeleri aktarıp bu oluşumu tüm dünyaya büyütmeyi düşünüyorum. Arkadaşlarım arasında mimarlıktan, güzel sanatlardan olanlar var. Bir kısmı sosyal ağlarla ilgileniyor, bir çalışma ofisine ihtiyaç duyuyoruz. İleride büyük bir şirket oluşturma hayalim var” dedi.
Ayrıca Yusuf Yeşil, İlaç ve eczacılık sektöründeki çalışmalara destek vermek amacıyla düzenlenen Altın Havan Ödülleri yarışmasında Eczacılık ve İlaç Derneği (EİDER) ile birlikte Akılcı İlaç Kullanımı Konusunda Halkı Bilgilendirme Projesi için tasarladığı gösterimle “Genç Eczacılara Sosyal Sorumluluk Projesi Teşvik Ödülü” nü kazandı.
Eylül’de ‘Yesil Science’ oluşumunu kuran Yeşil, şuana kadar Stanford University için 1 Advanced Materials dergisi kapağı, 10’a yakın illustrasyon, Amerikalı bir halk sağlığı uzmanı-diyetisyen Sally K. Norton için 1 modelleme işini tamamladı.
yesilscience.com