Sağlık Bakanı: “100 Bin Kişiye 186 Hekim Düşmektedir”

“100 bin kişiye 186 hekim düşmektedir”

Türkiye’nin uluslararası kıyaslamalarda hekim sayısı açısından geride olduğunu dile getiren Koca, “İstatistikler, hekim ihtiyacımızın daha uzun süre devam edeceğini göstermektedir. Hekim sayımızı OECD ülkeleri ile karşılaştırdığımızda nüfus başına düşen hekim sayısının düşük olduğu dikkat çekmektedir. 100 bin kişiye 351 hekimin düştüğü OECD ortalamasına karşı ülkemizde 186 hekim düşmektedir. Yine OECD ülkelerinde ortalama 100 bin kişiye bin 25 ebe ve hemşire düşerken, ülkemizde ancak son yıllarda 272’ye ulaşılmıştır.” bilgisini verdi.

Koca, 2003 yılında uygulanmaya başlanan sağlık politikaları hakkında açıklama yaparak, şunları kaydetti:

“Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla içindeki paya göre sağlık harcamalarımız gelişmiş ülkelerin altında olmasına rağmen, en kapsamlı sağlık hizmeti sunan ülke konumundayız. Sağlıkta sürdürülebilirliği sağlamak için, maliyetleri kontrol edecek, verimliliği arttıracak çok yönlü politikalar izlemekteyiz.

Türkiye dışında birçok ülkede bir taraftan sağlık harcaması artarken diğer taraftan sağlık güvencesinin kapsamı daralmaktadır. OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında kişi başı Kamu Cari Sağlık Harcaması, OECD ülke rakamlarının oldukça gerisindedir.

OECD sağlık verileri ve Avrupa Komisyonu Raporlarına göre, memnuniyet değerleri ile harcama verilerinin karşılaştırıldığı ülkeler içinde, Türkiye yaptığı sağlık harcamasına göre, sağlık hizmetlerinden en üst seviyede memnuniyet elde eden ülkedir.”

Bakan Koca, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın hayata geçtiği 2003 yılından bu yana Türkiye’nin temel sağlık göstergelerinin önemli ölçüde iyileşirken, cepten yapılan sağlık harcamalarında ciddi miktarda azalma gerçekleştiğini vurguladı.

Anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 64’ten 14,6’ya, bebek ölüm hızı bin canlı doğumda 31,5 ten 6,8’e düştüğünü, doğumda beklenen yaşam süresinin ise 72,5’ten 78’e çıktığı bilgisini paylaşan Koca, yaşam süresinin uzaması yaşlı nüfus oranının arttığına ve bunun birey başına sağlık hizmet maliyetini yükselttiğini belirtti.

Doğumda beklenen yaşam süresinin 2002’de 72,5 yıl iken günümüzde bu beklentinin 78 yıla çıktığını anlatan Koca, Türkiye ekonomik olarak orta-üst gelir grubu bir ülke olmasına rağmen doğumda beklenen yaşam süresinin bu grup ülkelerin ortalamasının üstüne çıktığını söyledi. Koca, “1990 yılından bu yana yürütülen ısrarlı çalışmalarla, dünyada çocuk ölüm hızını en hızlı düşüren üçüncü ülkeyiz. 2002’den sonra bu düşüş çok daha belirgin hal almıştır.” diye konuştu.

Anne ölüm oranının yüz binde 64’ten 14,6’ya indirildiğine de işaret eden Koca, bunun daha da düşürülmesi için çalışmaların devam edeceğini bildirdi.

Bunu Okudunuz mu?

Mart 2022 TUS’ta tercih yapacaklara SB’dan müjde!

  Bu gönderiyi Instagram’da gör   TIP Öğrencileri Platformu ⚕️🩺 (@tipfakcom)’in paylaştığı bir gönderi

Sağlık Bakanı tıp fakültesi öğrencileri ile bir araya geldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eskişehir ziyaretinde tıp fakültesi öğrencileriyle buluştu, ambulans teslim törenine katıldı, SMA …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.