Okulu dondurup dünya turuna çıkan Tıp Öğrencisi

Ekvador’un başkenti Quito şehrine geldim ve çatkapı bir hostele girip, resepsiyona çıktım. Bir de ne göreyim, resepsiyonda çalışan arkadaş İzmir’den bir Türk gezgin. Dedim hele şu çantamı falan bi’ bırakayım, odaya yerleşeyim, sonra konuşuruz.

Akşam Barbaros’la sohbet etmeye başladık. İzmirli olan Barbaros Uçar 23 yaşında ve tıp bölümü 5. sınıfta okuyor. Okuyor ama hep hayalini kurduğu geziye çıkmak için 5. sınıfta okulunu dondurup, bu bir yıllık geziye çıkıyor. Hem de ne çıkış!

– Böyle zor bir kararı nasıl aldın? Ailen birşey demedi mi?
+ Bizde son sınıftan sonra 4-5 yıl boş vaktin olmuyor. Çok istiyordum böyle bir geziye çıkmayı ve karar verip yola koyuldum. Ailem sadece 1-2 aylığına git, daha fazlası için izin vermiyoruz gibi şeyler söylese de benim kararlılığımı görünce onlar da desteklerini esirgemedi.
– Kaç aydır yoldasın? Nereden başladın?
+ 5 aydır yoldayım. İspanya’nın Kanarya Adalarından başladım.
– Oradan buraya nasıl geldin?
+ Yelkenli otostopu yaparak geldim. Atlantik okyanusunu yelkenliyle geçtik. Barbados’ta yelkenliden ayrıldım.
– Yelkenli otostopunu biraz daha açar mısın?
+ Kanarya Adalarında limanda bekleyen bir sürü yelkenli oluyor. Neredeyse hepsiyle gidip konuştum. Biri beni kabul etti. Bu tip otostopa teknestop deniliyor. Yanımdaki Fransız arkadaşla beraber o tekneyle 1 ay boyunca Atlantik okyanusunu geçtik. Arada bir tek Capo Verde ülkesinde mola verdik, sonra direkt Barbados’a geldik. Barbados’tan da Kolombiya’ya uçakla geldim. 2 Ay Kolombiya’yı gezdim. Oradan 3 haftalığına Küba’ya geçtim. Sonra tekrar Kolombiya’ya dönüp Ekvador’a geldim.
– Tekne ücretsiz herhalde?
+ Evet ücretsiz. Sadece yola çıkmadan önce ortak para koyup yiyecek aldık. Ama tabi yan gelip yatmıyorsun. Dönüşümlü herkes yemek yapıyor, bulaşık yıkıyor ve yine her gece 3 saat dönüşümlü tekne nöbeti tutuyor.
– İspanyolca biliyor muydun?
+ Hayır bilmiyordum. Sadece ingilizcem vardı. Şimdi bu hostelde gönüllü çalışmaya başlayınca 3 haftadır ispanyolca kursuna da gidiyorum. Gezecek, tüm işlerimi görecek kadar İspanyolcayı da öğrendim.
– Şuan hostelde konaklamaya para vermiyorsun. Ne iş yapıyorsun hostel için?
+ Resepsiyonda duruyorum. Günde 5 saat çalışıyorum, sonra serbestsin.
– 5 Ayda toplam kaç lira harcadın?
+ Net olmasa da 10 bin TL civarı harcadım.
– Bu paraya herşey dahil mi?
+ Herşey dahil, bir tek bu başladığım ispanyolca kursu için 200 USD dahil değil.
– Eğer okulunu dondurmasaydın, yani bu 5 ayda Türkiye’deki okuluna devam ediyor olsaydın kaç lira harcardın?
+ Aylık ortalama bin TL’den 5 bin TL harcardım.
– Vallahi bravo. 5 Bin TL maliyetle hem 5 aydır geziyorsun, hem ispanyolcayı öğrendin, hem unutulmaz tecrübeler yaşadın. Buradan sonraki planın ne?
+ 1 Hafta daha bu hostelde çalışıp, sonra Peru’ya geçeceğim. Oradan da Amazonlar’a gitme planım var. Yıl sonu da Türkiye’ye döneceğim.
– Gezme şeklin nasıl peki? Çünkü harcamaların düşük.
+ Bu 5 ay içinde yaklaşık 15 kere otostopla yolculuk yaptım. Konaklama için de yine yaklaşık 15 kere couchsurfing aracılığıyla yerel insanların evinde kaldım. Önceden sadece yumurta kırabilirken özellikle bu 1 aylık tekne maceramda yemek yapmayı da öğrendim. Şimdi çeşit çeşit yemek yapabiliyorum. Bu gibi sebeplerle gezi maliyetim bir hayli düşük oldu. Barbados’tan Kolombiya’ya geçiş ve Küba’ya gidip-gelme için uçak biletleri olmasaydı harcamalarım daha da düşerdi.
– Senin gibi geziye çıkmak isteyenlere ne söylersin?
+ Herkes okul bitsin ondan sonra giderim ya da önce bir çalışayım sonra giderim gibi şeyler söylüyor. İmkan ve böyle bir istek varsa ertelemesinler derim.

Birkaç gündür Barbaros’la uzun sohbetler ettik. Adamın 23 yaşında bu denli maceralı bir gezide olması gerçekten kıskanılacak hem de övgüyle bahsedilecek cinsten. Okyanus geçişindeki maceralarını, nezarete düşmesini, couchsurfing ve otostop tecrübelerini anlatsa orataya ufak bir kitap çıkar.

Hep derdik 18-20 yaşlarındaki avrupalı gençler dünyayı geziyor diye. İşte Türk’le de karşılaştık. Daha da karşılacağız inşallah. Umuyorum ki Türkiye’ye döndükten sonra okuluna kaldığı yerden devam edip, iyi bir doktor olacak. Ayrıca ailesini de bu denli ileri görüşlü olduğu için tebrik ediyorum.

Biliyorum aranızda başka Barbaros’lar da var! Yolda nice Barbaros’larla karşılaşmak ümidiyle.
Rotasız Seyyah

Bunu Okudunuz mu?

Tıp öğrencisi Covid-19 nedeniyle vefat etti!

Konya Selçuk Tıp Fakültesi 6. sınıf öğrencisi Merve Mercan koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. İlk gelen …

Tıpçı arkadaşımızı kaybettik!

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencisi Oğuz Ege Y. (21), öğrenci evinde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.