İşte hastaların hekimlere duydukları güveni etkileyen faktörler!

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nde yayımlanan, Emrah Gülcemal ve Belma Keklik’in, ‘Hastaların hekimlere duydukları güveni etkileyen faktörlerin incelenmesine yönelik bir araştırma’’ konulu çalışmasına göre hasta-hekim ilişkisinde güveni etkiyen pek çok faktör yer alıyor. Hastaların hekime olan güvenin etkileyen faktörler bakın neler…

MEDYA: Günümüzde pek çok hasta televizyon hatta radyo reklamlarından etkisinde kalarak kullanmakta olduğu tıbbi ilaçlarını bırakarak, bitkisel özler kullanması sonucunda ölümcül tehlikelerle karşı karşıya kalıyor.

SOSYAL ÇEVRE: Birey hastalığıyla ilgili bir yardımcı ararken bazen hekimden ziyade “doktor olmayan doktorlara” müracaat ediyor. Onlardan çare bulamadığı zaman hekime ya da sağlık kuruluşuna müracaat ediyor. Hekimle karşı karşıya gelmeden evvel kendisiyle ilgili çevrelerle, komşularla, arkadaşlarla ve akrabaları ile temasa geçiyor.

MAHREMİYETİN KORUNMASI: Hasta, mahremiyetinin korunmasına yönelik bir şüphe duyduğu takdirde hekimle yollarını ayırma tutumunu gösteriyor.

HATALI TEŞHİS VE TEDAVİNİN YAPILABİLECEĞİ ALGISI: Hastaların sağlık hizmeti sunucuları tarafından verilecek hizmet ve kalite beklentilerinin artması, hasta haklarına yönelik yapılan düzenlemeler ve medyanın da etkisi ile hekim kaynaklı hata, ihmal, yanlış uygulama veya kusurları sonucu hekimlere karşı açılan ceza ve tazminat davaları arttı.

TEŞHİS VE TEDAVİ SÜRECİNDE BİLGİLENDİRME: Hastaların hekimlerle geçirmiş oldukları zaman miktarının arttığı durumlarda hastaların hekime yönelik olumlu değerlendirmelerinde bulunulduğu gözleniyor.

BİLGİ KARMAŞIKLIĞI: Örneğin 2009 yılında ülkemizde baş gösteren domuz gribi pandemisi ve buna karşı üretilen aşıların potansiyel yan etkileri nedeniyle toplumda oluşan korku ve panik, başta sağlık çalışanları olmak üzere insanları hastalığa karşı koruma kalkanı olarak üretilen aşıdan kaçınma tutumunu sergilemeye itmiştir

HEKİMİN PERFORMANS ÖDEMESİ ALMAK NİYETİYLE HASTAYA YAKLAŞIMI: Hasta algılarına göre; hekimin maddi endişelerle tutumlarını sergilemesi düşüncesi etkili oluyor. Hekime duyulan bu güvensizliğin sonucu olarak, hasta farklı doktorlara görünmek suretiyle zaman ve para kaybı yaşayabiliyor. Hastanın hekimine duyduğu güven sayesinde hasta hekimi ile işbirliği içinde olacaktır.

HEKİMİN İLETİŞİM BECERİSİ: Etkili bir sağlık hizmeti için hekimin uzmanlığı ve iletişim becerisi en önemli iki faktör. Etkili ve uygun bir iletişimin kurulması, hasta memnuniyeti ve hastanın tedaviye uyumunun artması gibi olumlu çıktıları beraberinde getiriyor.

HEKİMİN MESLEKİ TECRÜBESİ: Hastanın bir hekimi seçmesinde en temel etken o konu ile ilgili uzman olması yani, yetkin bir mesleki tecrübe geçmesine sahip olması.

HASTALARIN HEKİMLERE DUYDUKLARI GÜVENİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

TAMAMINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.