İngilizce tıp mı, Türkçe tıp mı?

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımda sizlere İngilizce tıp okuyan biri olarak kendi deneyimlerimi aktarmak istiyorum. Öncelikle bu kıyaslamayı tarafsız yapmaya özen gösterdiğimi bilmenizi isterim. Çünkü hiçbir bölüm arasında “üstünlük” gibi bir kıyaslamanın söz konusu olmadığını, kişilere uygunluk açısından değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

 

Fakülteye başladığım ilk dönemlerde İngilizce’de yaşadığım eksiklikleri Türkçe tıp notlarını kullanarak aşmış olmam, Türkçe bölümde ne işlendiği hakkında da bilgi sahibi olmamı sağladı. Sizleri sıkmadan, en çok sorulan sorular üzerinden açıklamak istiyorum.

 

-İngilizce tıp gerekli mi?

Tıp İngilizce okunmak zorunda değildir. Fakat tıp okuyan birinin İngilizce bilmesi gereklilik değil; bir zorunluluktur. Makale yazmak, yazılan makaleleri çevirileri beklemeksizin zamanında okuyabilmek, bilimsel çalışma yapmak, yurt dışında bulunmak gibi kendinizi geliştirmenizi sağlayacak şeyler, ancak İngilizce bilmenizle mümkündür. Unutmayın tıbbın dili İngilizcedir.

Fakat tekrar vurguluyorum, İngilizce tıp okumak zorunda değilsiniz. Ama İngilizce bilmelisiniz.

 

-İngilizce tıp çok mu zor?

Benim şahsi fikrim, Türkçe tıp okuyan herkesin İngilizce tıp okuyabilecek kapasitede olduğudur. Okuyup okuyamamak çabayla alakalıdır.

 

-Hangisini tercih etmeliyim?

Bu tamamen size kalmış. Kendinize en uygun olduğunu düşündüğünüzü seçmenizi öneririm. Fakat ben tekrar tercih yapacak olsam, yine İngilizce seçerdim.

 

-Peki neden?

Tıp metinleri ingilizce’den çevrildiği için, çeviri hatalarıyla karşılacaksınız. Hatalı olmasa bile okuduğunuz “textbook”ta beş kelimelik bir cümlenin ikisi latince ikisi ingilizce bir tanesi ise Türkçe olacak. Ben bu kitapları okurken anlamakta sıkıntı çekiyorum. Oysa orjinal dilinde (ingilizce) okuduğunuzda cümleler size çok daha mantıklı ve anlaşılır gelecek. Fakat bu beceriyi zamanla kazanacaksınız. Zira ben de ilk okuduğumda bu bahsettiğim seviyede değildim.

 

-Dersleri yeterli seviyede anladığını düşünüyor musun?

Bu soruda “yeterli” kelimesini vurgulayarak evet demek istiyorum. Tıp çok ciddi bir konu ve evet, derinlemesine öğrenilmeli. Fakat kimse sizi birinci sınıfta okuduğunuz bilgilerle bir kişiyi muayene etmeye zorlamayacak. Zamanla edindiğiniz bilgilerle sürekli öğrendiğinizin üstüne koyacaksınız. Bu, Türkçe okurken de böyledir.

 

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Daha fazla merak ettiğiniz bir şey olursa yorum yazabilirsiniz.

Asla pişman olmayacağınız tercihler yapmanız dileğiyle…

Yazan: 

Kaynak

Bunu Okudunuz mu?

2020 TIP KAZANANLAR! Kim nereyi kazandı?

2020 ÖSYS yerleştirme sonuçları açıklanmış olup, Tıp fakültesini kazanan arkadaşlarımızı öncelikle tebrik ederiz.Bu zorlu 6 …

İlaç mümessiliydi, tıp fakültesini bitirdi, şimdi başhekim oldu!

İlaç mümessili olarak görev yaparken doktor olmaya karar veren ve tıp eğitimi alan Alkan, başhekimliğe …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.