Kanserin hafıza kaybına yol açmasının nedeni ortaya çıktı

Nadir görülen bazı kanser vakalarında hastanın bağışıklık sistemi beyne saldırmaya başlayarak hafıza kaybına neden olabiliyor. Ancak bunun nasıl gerçekleştiği şu ana kadar bilinmiyordu. Yeni bir çalışma, bazı tümörlerin beyin hücrelerine zarar verecek şekilde bağışıklık sistemini harekete geçiren virüs benzeri bir protein salgıladığını buldu.

Yeni bir çalışmaya göre bazı tümörler, beyin hücrelerine zarar veren bağışıklık sistemini harekete geçirebilen virüs benzeri bir protein salgılıyor. Hafıza kaybı, davranış değişiklikleri, koordinasyon kaybı ve hatta nöbetler gibi semptomların hızla artması “anti-Ma2 paraneoplastik nörolojik sendrom” adı verilen bir durumun parçası olarak görülüyor. Araştırmacılar, bu nadir nörolojik hastalığın kanser hastası 10 bin kişiden birinde görülebildiğini söylüyor. Kesin semptomlar bireyler arasında farklılık gösterse de, hepsi sinir sistemini hızlı bir şekilde zayıflatıyor. Bilim insanları, çoğu hastanın kanser olduğunu bile bilmeden bu nörolojik semptomlarla karşılaşabileceğini söylüyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ BEYİNDEKİ PROTEİNLERE SALDIRIYOR Semptomlar bağışıklık sisteminin beyindeki spesifik proteinlere aniden saldırmasından kaynaklanıyor. Ayrıca nadir durumlarda vücudun diğer bölgelerindeki tümör hücreleri yalnızca beyinde üretilen “PNMA2” proteinini üretmeye başlayabiliyor. Bu durumlarda vücudun bağışıklık sistemi hücreleri bu proteine ​​saldırmaya yönlendiren antikorlar üretiyor. Bağışıklık sistemi bu proteini hedeflemek için etkinleştirildiğinde aynı zamanda hafıza, öğrenme ve hareketle ilgili beyin bölgeleri gibi beynin “normal olarak PNMA2 üreten” kısımlarını da hedef alıyor. Bilim insanları, bu tür hastalardaki bağışıklık sisteminin hangi yönünün bilişsel gerilemeye neden olduğunu anlamayı umuyor. Araştırmacılara göre bulgular, hafıza kaybı gibi nörolojik sıkıntılar yaşayan kanser hastalarında antikorların beyne girmesini engellemenin önünü açabilir.

Devamı: Kanserin hafıza kaybına yol açmasının nedeni ortaya çıktı

Kaynak: NTV

Bunu Okudunuz mu?

İklim krizinin insan sağlığına etkisi COP29'da konuşuldu

DSÖ Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Departmanı Direktörü Dr. Maria Neira: Devamı: İklim krizinin insan …

ESOGÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinden yenidoğan ünitesindeki düzenlemeye ilişkin açıklama

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde dünyaya gelen bebeklerin sağlıklı gelişimlerini tamamlamak, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.