Araştırma: Dans etmek beyne iyi geliyor

ABD’li bilim insanları Parkinson gibi nörolojik hastalıklarla mücadelede dansın iyileştirici etkisini kanıtlamayı başardı. Uzmanlara göre beyinde yeni sinir bağlantıları oluşturan dans, beyin içi senkronizasyonu yeniden sağlıyor. Dans etmek hem beden hem de zihin sağlığına iyi geliyor.

ABD’de bulunan Virginia Tech Üniversitesi Beyin Laboratuvarı uzmanları, dansın nörolojik bozukluğu bulunan kişilere neden iyi geldiğini keşfetmeyi başardı. Parkinson’dan öncelikle beynin motor kontrolü ve ritim işlemesinden sorumlu bazal ganglion bölgesinin etkilendiği biliniyor. Hastaların beyin aktivitesini inceleyen araştırmacılar, dansın bu kişilerin beyninin “ritmini yeniden bulmasını” sağladığını keşfetti.

Parkinson ve Alzheimer gibi nörolojik bozukluklar sinir yollarının çökmesine yol açıyor. Vücudun koordine şekilde hareket etmesini gerektiren dans, yeni sinir yolları yaratıp hastalıklar yüzünden zayıflayan iletişimi artırıyor. Bu sayede konuşma ve yürüme güçlüğüyle mücadele kolaylaşıyor.

Uzmanlar dansın beyin içi senkronizasyonu sağladığını söylüyor. Araştırmacılar, dansın bu özelliğinin evrimsel bir adaptasyon olduğu görüşünde. Ritim ve seslerle senkronizasyon becerisi genelde yunus ve papağan gibi sesleri öğrenebilen hayvanlarda bulunuyor.

Dans etmenin parkinson hastaları üzerindeki olumlu etkileri uzun süredir biliniyor.

ABD’de neredeyse 20 yıldır Parkinson hastaları için özel dersler veriliyor.

Bilim insanları hem vücut hem de zihin sağlığı için dans edilmesi tavsiyesinde bulunuyor.

Devamı: Araştırma: Dans etmek beyne iyi geliyor

Kaynak: NTV

Bunu Okudunuz mu?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, WeWalk Akıllı Baston Dağıtım Töreni'nde konuştu:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Özel çalışmalarımızın, gazilerin günlük yaşamlarını daha bağımsız …

Sofralardan eksik etmiyoruz ama felç riskini artırıyor

Bilim insanları, gazlı içecek tüketiminin, felç riskini ciddi oranda artırdığını açıkladı. Felç riskini artıran diğer …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.