Dünya Sağlık Örgütü “şifalı bitki” olarak tanımlıyor! Kendi kendine yetişiyor, yoğurtla karıştırınca kötü kolesterolü sıfırlıyor

Semizotu en sağlıklı besinlerin başında geliyor. Pirpirim adıyla da bilinen semizotu genellikle sıcak iklimli, otsu, etli ve tek yıllık bir bitkidir. Semizotu Dünya Sağlık Örgütü tarafından en çok kullanılan şifalı bitkilerden biri olarak belirlenmiştir. Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey Amerika ve Avustralya`da yetişebilen semizotu etli gövde ve yapraklardan oluşur.

Yaz mevsiminde sıkça tüketilen ve Türkiye’nin tamamında kendiliğinde bol bol yetişen semizotu, başta kalp ve cilt sağlığı olmak üzere bir çok faydasıyla ön plana çıkıyor.
İnsanların uzun ömürlü olduğu yerlerdeki beslenme alışkanlığını inceleyen bilim insanları, bu kişilerin semizotunu gerek yemek yaparak gerekse salata olarak sofralarından eksik etmemiş olduğunu açıklıyor.
Kolajen, cildin esnekliğini ve dayanıklılığını sağlayan temel bir proteindir. Semizotu, içerdiği C vitamini ve diğer antioksidanlar sayesinde kolajen üretimini artırarak, cilt sağlığını iyileştirir ve yaşlanma belirtilerini azaltır.
Bu nedenle, semizotu tüketimi cildin genç ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Omega-3 yağ asitleri, kalp-damar sağlığını koruyarak, kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Semizotu, özellikle alfa-linolenik asit (ALA) bakımından zengin olup, bu değerli yağ asidini bitkisel kaynaklardan sağlayan nadir bitkilerden biridir.
Araştırmalar, düzenli semizotu tüketiminin kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürdüğünü ve iyi kolesterol (HDL) seviyelerini artırdığını göstermektedir.
Aynı zamanda kanı temizleyici ve detoks etkisi gösteren özelliğe de sahiptir. İçeriğinde bulunan flavonoidler ve fenolik bileşikler, vücuttaki toksinlerin atılmasını hızlandırarak, karaciğer sağlığını destekler ve genel vücut fonksiyonlarını iyileştirir.
Semizotu ayrıca, idrar söktürücü özellikleri sayesinde böbrek sağlığını korur ve vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı olur.
Düşük kalorili ve yüksek lif içeriğine sahip olan semizotu, kilo kontrolüne yardımcı olabilir ve uzun süre tok kalmanızı sağlayabilir.
Semizotunu taze olarak kullanabilirsiniz. Yıkayıp, doğrayarak domates, salatalık, zeytin, beyaz peynir, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak nefis bir salata hazırlayabilirsiniz. Üzerine zeytinyağı ve limon suyu eklemeyi unutmayın.
Semizotu, özellikle zeytinyağlı yemeklerde kullanılır. Soğan ve sarımsak ile kavrulup, üzerine yumurta kırarak veya yoğurt ekleyerek tüketebilirsiniz.

Devamı: Dünya Sağlık Örgütü “şifalı bitki” olarak tanımlıyor! Kendi kendine yetişiyor, yoğurtla karıştırınca kötü kolesterolü sıfırlıyor

Kaynak: NTV

Bunu Okudunuz mu?

Avustralyalı bilim insanları keşfetti! Kanser hücrelerini 1 saatte yok edebilir

Kanser her yıl sessizce milyonlarca hayatı yok ediyor. Hücrelerin agresif büyümesi ilk aşamada hiçbir iz …

Sessiz katil milyonlarca insanı öldürüyor! Bu belirtiler varsa saniyeler hayati önem taşıyor

Genellikle halk arasında “kan zehirlenmesi” olarak bilinen sepsis, acil müdahale edilmezse hayati önem taşıyor. Virüs …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.