Bağırsak sağlığı için ideal! Her evde var: Pişirmeden önce suda bekletmek vitamin bombasına dönüştürüyor

Mercimek evlerde en sık bulunan baklagillerden biri. Özellikle çorbası herkes tarafından severek tüketilen mercimekten maksimum fayda sağlamak için uygulamanız gereken bir adım var. Bu adım ekstra bir görev gibi görünse de, hem pişirme sürecine hem de sağlığınıza sağladığı faydalar çabaya değer. Sindirilebilirliği ve besin emilimini artırmaktan doku ve lezzeti iyileştirmeye kadar mercimekleri ıslatmak, yemeklerinizi daha besleyici ve keyifli hale getiren bir dizi avantajın kilidini açar.

Mercimekler, sindirimi ve besin emilimini engelleyebilen tanenler ve polifenoller gibi belirli anti-besinler içerir. Islatma, bu bileşikleri azaltmaya yardımcı olarak daha sağlıklı ve daha besleyici hale getirir.
Islatma ya da suda bekletme işlemi, mercimekteki fitik asit seviyelerini azaltabilir. Fitik asit, demir, çinko ve kalsiyum gibi temel minerallerin emilimini engelleyebilir. Islatma yoluyla, bu besinleri vücut için daha biyoyararlanabilir hale getirirsiniz.
Beslenme Uzmanı Dr. Archana Batra’ya göre, Islatma, şişkinlik ve gaza neden olabilen oligosakkaritler gibi karmaşık şekerlerin parçalanmasına yardımcı olur. Bu, mercimeğin sindirimini kolaylaştırır ve sindirim rahatsızlığına neden olma olasılığını azaltır. Mercimekleri ıslatmak, sindirim sistemine zarar verebilecek ve büyük miktarlarda potansiyel olarak zararlı olabilecek doğal bileşikler olan lektinleri nötralize etmeye yardımcı olur. Lektinler bağırsak astarında tahrişe neden olabilir ve besin emilimini engelleyebilir. Mercimeği ıslatarak, lektin içeriğini azaltırsınız, bu da mercimeğin sindirimini kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda uzun vadede daha iyi bağırsak sağlığını da destekler.
Suda bekletme işlemi, mercimekleri yumuşatarak daha hızlı pişmelerini sağlar. Bu, yalnızca zamandan tasarruf sağlamakla kalmaz, aynı zamanda enerji kullanımını da azaltarak pişirme sürecini daha verimli hale getirir.
Islatılmış mercimek daha hızlı piştiğinden, pişirme işlemi sırasında daha az su gerektirir. Bu, özellikle su kıtlığı olan bölgelerde veya suyu korumak isteyenler için faydalı olabilir. Pişirme için gereken su miktarını azaltarak mercimekte daha yoğun bir lezzet de korursunuz, bu da yemeği daha zengin ve daha yoğun bir tada sahip hale getirir.
Mermiyi ıslatmak sadece toz ve kiri gidermeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda mercimeklerin yüzeyinde bulunabilecek olası pestisit kalıntılarını veya diğer kirleticileri de temizler.
Bu ön temizleme adımı, özellikle yetiştirme sırasında kimyasallara maruz kalmış olabilecek organik olmayan çeşitler kullanıldığında mercimeğin tüketilmesinin güvenli olmasını sağlar.
Islatma, mercimeklerin eşit şekilde pişmesine yardımcı olur ve daha iyi bir dokuya yol açar. Yumuşak ama lapa değil. Ayrıca mercimeklerin suyu emmesine izin vererek lezzeti artırır, onları daha dolgun ve daha yumuşak hale getirir. Islatma, mercimeklerin suyu emmesini sağlar ve pişirme sırasında baharatlara ve çeşnilere daha duyarlı hale getirir.
Mercimek ıslatıldığında şişer ve yumuşar, baharatlarınızdan, otlarınızdan ve diğer malzemelerden gelen aromaların daha derinlemesine nüfuz etmesini sağlar. Bu, mercimekler pişirildikleri malzemelerin aromatik nüanslarını alabildiğinden daha lezzetli bir yemekle sonuçlanır.

Devamı: Bağırsak sağlığı için ideal! Her evde var: Pişirmeden önce suda bekletmek vitamin bombasına dönüştürüyor

Kaynak: NTV

Bunu Okudunuz mu?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, WeWalk Akıllı Baston Dağıtım Töreni'nde konuştu:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Özel çalışmalarımızın, gazilerin günlük yaşamlarını daha bağımsız …

Sofralardan eksik etmiyoruz ama felç riskini artırıyor

Bilim insanları, gazlı içecek tüketiminin, felç riskini ciddi oranda artırdığını açıkladı. Felç riskini artıran diğer …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.