Damarları açan sebze! Suyunu içmek tansiyonu dengeliyor, kan basıncını düşürüyor

Sağlıklı bir vücuda sahip olmak, hastalıklara karşı direnç kazanmak ve her an enerjik hissetmek için sebzelerin gücünden faydalanabilirsiniz. Kış mevsimi geldiğinde sıklıkla tüketilen ve vücuda pek çok faydası olan pancar, zengin vitamin ve mineral içeriyle adeta bir şifa deposu.

Pancarlar, salatalarda sunduğu sayısız sağlık faydası, çıtırlığı ve canlı kırmızı rengiyle tanınır. Bu çok yönlü ve besleyici sebze, her diyete uyum sağlayabilir.
Pancarların besin açısından zenginliği vücut sağlığı için önemlidir. Çünkü içerisinde pek çok vitamin ve minerali barındırır.
Düzenli olarak pancar tüketmek daha enerjik ve sağlıklı hissetmenize yardımcı olur.
İşte pancarı beslenme listenize eklemeniz için 6 neden:
Pancarların öne çıkan faydalarından biri, sağlıklı kan basıncı seviyelerini korumaya yardımcı olma yetenekleridir. Vücutta nitrik okside dönüşen nitrat bakımından zengin olan pancarlar, hem sistolik hem de diyastolik kan basıncını önemli ölçüde düşürebilir. Düzenli tüketimi kalp hastalığı ve felç riskini azaltabilir. Damar duvarının bütünlüğünü ve elastikliğini koruyabilmesi için gereken nitrik oksit üretimini de pancar yenince maksimuma çıkıyor.
Sporcular pancarları faydalı bulabilirler çünkü nitratlar hücrelerdeki enerji üreticileri olan mitokondrilerin verimliliğini artırarak fiziksel performansı artırır. Çalışmalar pancar suyunun dayanıklılığı artırabileceğini, kardiyovasküler performansı iyileştirebileceğini ve egzersiz sırasında oksijen kullanımını artırabileceğini göstermektedir.
İltihaplanma, çoğu hastalığın temel nedenidir. Vücuttaki düzenli aşınma ve yıpranma, iyileşmediğinde kronik iltihaplanmaya yol açabilir.
Pancarlar ayrıca kırmızı renklerinden sorumlu pigmentler olan betalainler nedeniyle iltihap önleyici özellikleriyle de bilinir. Bu bileşikler vücuttaki iltihabı etkili bir şekilde azaltabilir.
Sindirim ve karaciğer sağlığı için pancar, sindirim düzenliliğini destekleyen diyet lifi ve toksinleri nötralize ederek ve ortadan kaldırarak karaciğer fonksiyonuna yardımcı olan bileşikler sağlar.
Pancar suyu ayrıca kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur ve gün boyunca sabit enerjiyi korumak için faydalıdır.
İnsanlar yaşlandıkça beyin sağlığını korumak önemli hale gelir. Pancarlar beyne giden kan akışını artırabilir, potansiyel olarak hafızayı ve görev değiştirme yeteneklerini geliştirebilir, ön çalışmalar bunu önermektedir. Bu, beyninizin en iyi oranda çalışmasına ve sağlıklı olmasına yardımcı olabilir.
Tipik 100 gram haşlanmış pancar porsiyonu 44 kalori, 1,7 gram protein, 0,2 gram yağ ve 2 gram lif içerir ve bu da onu düşük kalorili ancak besin açısından yoğun bir seçenek haline getirir. Bu, onu kilo verme diyetinize mükemmel bir ek yapar.
Pancarın kendisi gibi suyu da şifa kaynağı. Pancar suyu, nitrat açısından zengindir. Bu bileşen, damarları genişleterek kan basıncını düşürebilir.Nitratlar, oksijen kullanımını artırarak dayanıklılığı geliştirebilir. Sporcular tarafından performans artırıcı olarak kullanılır.Pancar, karaciğerin detoksifikasyon süreçlerine yardımcı olan betalainler içerir.Pancar suyu, serbest radikallerle savaşan antioksidanlar bakımından zengindir, bu da hücre hasarını azaltabilir. Lif içeriği sayesinde sindirim sistemini destekler ve kabızlık sorununu önlemeye yardımcı olabilir.Vitamin ve mineral açısından zengin olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Pancar, magnezyum ve folat gibi bileşenler sayesinde ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabilir.UYARI! Herhangi bir sağlık problemi yaşamamak için pancar ya da pancar suyunu tüketmeden önce mutlaka bir beslenme uzmanına danışın.

Devamı: Damarları açan sebze! Suyunu içmek tansiyonu dengeliyor, kan basıncını düşürüyor

Kaynak: NTV

Bunu Okudunuz mu?

Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/37

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından “Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2024/37 konulu duyuru yayımlandı. Devamı: …

Dünyada her 3 çocuktan en az 1'i miyop

Çin’de yapılan bir araştırma, her 3 çocuktan en az 1’inde uzağı iyi görememe sorunu olan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.