Ihlamuru böyle içmek faydasını 10 katına çıkarıyor: İnatçı öksürüğe, gribe, enfeksiyona iyi geliyor

Soğuk algınlığı, grip ve boğaz ağrısı için kışın sıklıkla tüketilen ıhlamur inatçı öksürüğe de iyi geliyor. Havaları soğumasıyla birlikte aktarlarda yoğun ilgi gören ıhlamurun faydasını artıran bir yöntem var.

Havaların soğumasıyla birlikte grip sağlgını da artıyor. Bağışıklığını güçlendirmek ve hastalıklara karşı dirençli olmak isteyenler doğal bitki çaylarına yöneliyor.
Ihlamur, tilia türünden ve ıhlamur ağacından elde edilerek, çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde yararlanılır. Çiçeklerinin kaynatılıp süzüldükten sonra tüketilmesiyle elde edilen ıhlamur çayı, hazımsızlık, düzensiz kalp atışı ve kaygıyı gidermek için kullanılır.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte en çok tüketilen bitki çayları arasında ıhlamur yer alıyor. Ihlamuru kaynaıp içmek soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, grip, nezle ve inatçı öksürüğe iyi geliyor.
Buharı burun tıkanıklığını açan ıhlamurun sıcak çayı ise boğaz ağrısına ve öksürüğe karşı inanılmaz bir etki sunar. Soğuk algınlığının bir numaralı tedavi edicisi olarak görev alan ıhlamur aynı zamanda sinirleri yatıştırmakta ve uykuya geçişi kolaylaştırmada oldukça etkilidir.
Ancak ıhlamurun faydalarından maksimum düzeyde yararlanmak için doğru teknikle demlemek gerekiyor.
Bilinenin aksine, ıhlamuru uzun uzun kaynatmak içerisindeki tüm besin değerlerinin buharla uçmasına neden oluyor. Kaynadıkça acılaşan ıhlamur yaprakları aynı zamanda tat olarak da lezzetini kaybediyor.
Uzmanlar, ıhlamurun doğru şekilde demlendiğinde faydasının 10 kat arttığını belirtiyor. Peki ıhlamur nasıl demlenir?
“Ihlamur çayı nasıl hazırlanır?” diye sorarsanız kesinlikle kaynatma yöntemini önerilmiyor. Çünkü bu yöntem ıhlamurun polifenol içeriğinin azalmasına neden olur ve sağlığı koruyucu tüm etki kaybolur.
Bu nedenle ıhlamur çiçeklerini antioksidan kapasite için en optimal sıcaklık olan 80-90 derecedeki sıcak suda, 5-10 dakika demleyerek tüketilmesi öneriliyor. Demlediğiniz ıhlamurun içerisine damak zevkinize göre çubuk tarçın, karanfil, limon, bal gibi besinleri ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz.
Bir tatlı kaşığı miktarındaki kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökülmeli ve 10 dakika süreyle demlendikten sonra içilmelidir.
Ayrıca ıhlamur çiçeğinin soğuk infüzyonu, sıcak yaz günlerinde canlandırıcı bir etkiyle susuzluğu giderebilir. Menopozla ilgili hafif sıcak basmaları için de kullanılır.
1 avuç taze ıhlamur çiçeğini 1 litre suyla birleştirerek soğuk suda ıhlamur çiçeği infüzyonu yapılabilir. Fiziksel egzersiz veya masajdan sonra soğuk ıhlamur çayı, çözünmüş atık ürünlerin atılımını vücudun temizlenmesini destekler.Eğer ıhlamur çayınız, kırmızıya döndüyse neredeyse tüm besin değerlerini kaybetmiş demektir.
Burun tıkanıklığına iyi gelen ve boğazları yumuşatan ıhlamur güzel kokusuyla da hoş bir aroma verir.Ihlamurun faydasını ve etkisini arttırmak amacıyla birçok farklı bitkilerle demleyebilirsiniz. Ancak şüphesiz ki ıhlamura en çok yakışan ve yararlarını kat kat ortaya çıkartan bir numaralı bitki kuşburnudur.Kış çaylarının favorisi ıhlamur-kuşburnu hastalıklara karşı koruma sağlar.
Ihlamur çayının içinde bulunan faydalı mineraller, kuşburnu ile birlikte terletici özellikleri ile solunum yolu problemlerinin iyileşmesine yardımcı olur.Kuşburnu ise içerdiği yüksek C vitamini ve antioksidan değerleriyle adeta mikroplarla savaşır.Bağışıklık sistemini destekleyici bir karışım olan ıhlamur-kuşburnu günde 1-2 bardak tüketilebilir.
Ihlamur çayınız demlendikten sonra içine 1 tatlı kaşığı kadar bal ekleyin. Soğuk kış günlerinde yakalandığınız grip, nezle ve soğuk algınlığı hastalıklarında ıhlamur balı sizi kısa sürede iyileştirecektir. Kuru öksürüklerde ve balgamlı öksürüklerde tercih edeceğiniz ballı ıhlamur öksürüklerinizi kesecek ve boğazınızı da hızlı bir şekilde yumuşatacaktır. Korku ve stresi yok ettiği gibi vücut direncinizi de kış aylarında hastalıklara karşı güçlendirecektir.UYARI! Bitki çayları sağlık için faydalıdır. Ancak aşırı tüketimi sağlık sorunlarına yol açabilir. Herhangi bir sağlık problemi yaşamamak için ıhlamur tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışın.

Devamı: Ihlamuru böyle içmek faydasını 10 katına çıkarıyor: İnatçı öksürüğe, gribe, enfeksiyona iyi geliyor

Kaynak: NTV

Bunu Okudunuz mu?

Doç. Dr. Batık: “Psikolojik Danışmanlık Hizmetlerine Olan İhtiyaç Artıyor”

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Samsun Ä°l Temsilcisi Doç. Dr. Meryem Vural Batık, artan …

Obeziteyle mücadele bebeklikten başlıyor

Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay, “Çocuk, yaşıtlarından, akranlarından biraz iri ise mutlaka bir çocuk doktoruna …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.