Grip olmak istemeyen bol bol yiyor: Havalar soğudu, sofrada başköşede yerini aldı

Havaların soğumasıyla birlikte hem tezgahta hem de sofralarda yerini alan turşu, vücut sağlığına da iyi gelir. Mevsim geçişlerinde gribal enfeksiyona yakalanmak istemeyenler doğal turşulara yöneliyor.

İçerisinde barındırdığı antioksidan özelliği ile vatandaşlar tarafından tercih edilen turşular, tezgâhlardaki yerini aldı.
Mevsim itibariyle salataların yerini alan çeşit çeşit turşular, bağışıklığı güçlendirmesi, metabolizmayı hızlandırması, kan şekerini dengelemesi ve soğuk algınlığına iyi gelmesiyle biliniyor.
Sivas’ta üretilen turşu çeşitleri, esnaf tarafından kilo işi ile satılıyor. Salatalık, biber, domates gibi turşuların yanı sıra kozalak, bamya ve patlıcan turşuları ise dikkat çekiyor. Fiyatları 80 ila 120 TL arasında değişen turşular, vatandaşlar tarafından rağbet görüyor.
Soğuk havalar turşuya olan talebi de artırıyor. Çeşit çeşit olan turşuların her birinin lezzeti de ayrı. Genellikle en çok lahana turşu, salatalık turşusu, biber turşuru yer alıyor.
Tarladan, bahçeden toplanan en iyi ürünlerle kurulan turşuların kilogram fiyatı 80 lira ile 120 lira arasında değişiyor.
Gribal enfeksiyonlara karşı turşunun bileşenleri, sirke, tuz, limon bu bileşenler koruyucu etkiye sahipler. Doktorlar da özellikle doğal turşu yiyin diye sürekli açıklamalarda bulunuyorlar.
Turşu, bağırsak sağlığını destekleyen probiyotik bakterilerin kaynağıdır. Bu özelliğiyle sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur va bağırsak hareketlerini düzenler.
Özellikle C vitamini, B vitaminleri ve K vitamini içeriği yüksek olan turşular bağışıklığın güçlenmesine de katkıda bulunur.
Turşu, doğal antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlarına karşı korumada yardımcı olur.
Turşu, tuzlu ve ekşi tadıyla tatlı krizini azaltabilir, tokluk hissi sağlayabilir. Bu özelliğiyle kilo vermeye de destek olur.
Tuz oranı oldukça yüksek bir gıda olan turşunun fazla tüketilmesi, yüksek tansiyon ya da böbrek rahatsızlıklarını artırıyor. Özellikle yüksek tansiyon ya da böbrek rahatsızlıkları bulunan hastaların bundan kaçınmalarını istiyoruz. Bunun tüketiminin fazla olduğu kişilerde mide kanserine yakalanma riski de fazla.

Devamı: Grip olmak istemeyen bol bol yiyor: Havalar soğudu, sofrada başköşede yerini aldı

Kaynak: NTV

Bunu Okudunuz mu?

İklim krizinin insan sağlığına etkisi COP29'da konuşuldu

DSÖ Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Departmanı Direktörü Dr. Maria Neira: Devamı: İklim krizinin insan …

ESOGÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinden yenidoğan ünitesindeki düzenlemeye ilişkin açıklama

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde dünyaya gelen bebeklerin sağlıklı gelişimlerini tamamlamak, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.