Chia tohumu vücut için son derece sağlıklı bir besin. Besin değeri açısından zengin olan bu küçük tohumları suda bekletmek ve sonrasında tüketmek daha kolay sindirilmesine yardımcı olur. Yıllardır birçok kişi chia tohumlarını bir gece boyunca suda bekletmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak chia tohumlarının bu kadar uzun süre suyun içerisinde beklemesine gerek yok. Peki, Chia tohumlarını ne kadar süre suda bekletmeniz gerekir?
Besin değeri açısından zengin olan ve vücuda faydaları saymakla bitmeyen chia tohumlarını suda bekletip sonrasında tüketmek sindirimini kolay hale getirir. Ancak doğru bilinen bir yanlış var ki o da chia tohumlarını bir gece boyunca suda bekletmek. Chia tohumlarından çeşitli tariflerde işe yarayan jel benzeri bir kıvam elde etmek için onları 10-15 dakika kadar suda bekletebilirsiniz.
Zamanınız kısıtlıysa, chia tohumlarını yumuşatmak için 10-15 dakika suda veya sütte bekletmeniz yeterlidir. Sadece 1 yemek kaşığı chia tohumunu 3 yemek kaşığı su ile karıştırın ve bekletin. 10-15 dakika içinde tohumlar sıvıyı emecek ve çözünebilir lifleri sayesinde bir jel oluşturacaktır. Bu kıvam, yoğurda, smoothielere ve yulaf ezmesine eklemek için idealdir.
Hızlı bir suda bekletme, tohumların hafif çıtırlığını korur ve daha kolay sindirim için yeterince genişlemelerini sağlar. Chia tohumlarını 30 dakikadan 2 saate kadar ıslatmak, daha fazla sıvıyı emmeleri ve daha yumuşak ve dolgun bir dokuya sahip olmaları için zaman verir.
Chia pudingi hazırlıyorsanız veya daha yoğun bir kıvam istiyorsanız, bu aralık idealdir. Bu ıslatma süresi, tohumların dolgunlaşmasını ve mukuslu kaplamasını bırakmasını sağlar ve orijinal çıtırlığından çok fazla kaybetmeden jel benzeri bir doku oluşturur. Bu, chia’yı tariflerde yumurta yerine kullanmak isteyenler için de faydalıdır.
Chia tohumlarını gece boyunca suda bekletmek en popüler yöntemlerden biri. Çünkü tohumların maksimum miktarda sıvıyı emmesini sağlar ve çok kalın, neredeyse jelatinimsi bir doku elde edilir. Ancak, chia tohumlarının etkili olması için gece boyunca ıslatma kesinlikle gerekli değildir.
Chia tohumlarındaki omega-3 yağ asitleri, lif ve protein gibi besinler, daha kısa ıslatma sürelerinden sonra bile emilmeye hazırdır, bu da bir gece boyunca ıslatmayı gereklilikten çok kişisel tercihe bağlı hale getirir.
Chia tohumlarını ıslatmak, dış kabuklarını yumuşatmaya yardımcı olur ve bu da sindirimi kolaylaştırabilir. Kuru chia tohumları doğrudan tüketildiğinde, sindirim sistemindeki suyu emer ve bu da potansiyel olarak rahatsızlığa veya şişkinliğe neden olabilir. Yemeden önce ıslatmak, vücudun dışında genişlemelerine izin vererek sindirim zorluğunu azaltır.
Islatıldığında, chia tohumlarının dış tabakası jel benzeri hale gelir ve vücudun besinlere erişmesini ve emmesini kolaylaştırır. Buna, ıslatıldıktan sonra daha kolay kullanılabilen omega-3 yağ asitleri, kalsiyum, magnezyum ve antioksidanlar dahildir.Chia tohumları ağırlıklarının 10-12 katı kadar su emer ve bu da onları çok doyurucu hale getirir. Islatma, genişleme yeteneklerini artırarak tokluk hissini teşvik eder ve iştahı kontrol etmeye yardımcı olur. Kısa bir 10-15 dakikalık ıslatma, bu özelliği etkinleştirmek için yeterlidir ve chia tohumlarını kilo yönetimi için yararlı hale getirir.
Ilık su veya süt, ıslatma sürecini hızlandırır ve chia tohumlarının sıvıyı daha hızlı emmesine yardımcı olur, özellikle de 10 dakikalık bir ıslatma hedefliyorsanız.Chia tohumlarını sıvıya ekledikten hemen sonra karıştırın. Karıştırmak, her bir tohumun sıvıya erişmesini ve düzgün bir şekilde genişlemesini sağlar.
10-15 dakika sonra dokusunu kontrol edin. Hala çok inceyse, daha fazla chia tohumu ekleyin veya biraz daha bekletinDaha fazla lezzet için chia tohumlarını badem sütünde, hindistan cevizi suyunda veya hatta meyve suyunda ıslatmayı deneyin. Farklı sıvılar benzersiz tatlar ve besin profilleri sağlar, tarifleri değiştirmenize ve ilginç tutmanıza olanak tanır.Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.
Devamı: Chia tohumu kaç dakika suda bekletilir? Yıllardır aynı hata yapılıyordu
Kaynak: NTV