Almanya’da Uzmanlık

Bloglarda farklı farklı yazılar yazıyor, yakın bir zamanda Almanya’dan gelmiş Oğuz Bingöl ile uzun uzun sohbet etme fırsatı buldum, eşi psikiyatrist ve kendisinin de danışmanlık hizmeti var. Almanya’da uzmanlıktan biraz bahsediyim, aylık geliriniz yaklaşık 3000 Euro ile başlıyor, evlilik ve çocuk sahibi olma gibi durumlarda ve çalışma sürenizle ilişkili olarak artıyor. Çalışma saatleri haftada 38,5 saat, fazladan kaldığınız her saat için mesai ücreti alıyorsunuz. Yıllık izin 30 işgünü. Öncelikle Almanya’da uzmanlık için gereken en önemli şey çok iyi bir Almanca, Goethe Enstitüsü’nden ya da Almanya’daki herhangi bir dil sınavından alınmış B2 sertifikası gerekiyor. Ardından denklik için toplanması gereken bir dolu döküman var. Denklik için gereken belgeler sunulduktan sonra, eğer kurul tarafından beğenilir ise Fahrsprache Prüfung denilen yabancı dilde tıbbi bir sınava giriyorsunuz, sınav daha çok uygulama sınavı- sözlü gibi bir sınav, sınava giren hekim hasta numarası yapıyor, siz anamnez alıyor- teşhis ediyor ve en son hekimle karşılıklı konsültasyon yapıyorsunuz. Bu sınavı geçtiğiniz takdirde denklik almış sayılıyorsunuz ve hastanelere başvurmaya başlayabiliyorsunuz. Her şey bu kadar kolay ilerlemiyormuş tabiki, denklik almanızda sıkıntı olursa sizden iki yıl kadar stajyer gibi çalışmanızı da talep edebilirlermiş, denklik konusunda red alırsanız da bir daha Almanya’daki herhangi bir hastaneye başvurunuz mümkün olmuyormuş. Denklik konusunda yaşanan bu tür sıkıntılar, belgelerdeki eksiklerden ve prosedürü iyi bilmemekten kaynaklanıyormuş, tek başınıza başvuru yapacaksanız bilen birine danışmanızı tavsiye ederim. Son zamanlarda, alınan tüm derslerin içeriğinin ayrıntılı almanca çevirisini de denklik için istenen belgelere eklemişler. Fakat tüm bu süreci yönetebilecek ve her ayrıntıyı iyi bilen danışmanlık hizmetleri var, böylece size düşen yalnızca sizin adınıza başvuru yapılan hastanelerden kabul almış olduklarınıza mülakata gitmek ve beğendiğiniz hastanede asistan doktor olarak işe başlamak kalıyor.
Konu hakkında ayrıntılı bilgi almak için;
Oğuz Bingöl’ün konu ile ilgili bilgilendirici yazısının linkini aşağıya hemencecik ekliyorum.

Bunu Okudunuz mu?

Almanya’da Uzmanlık Eğitimi ve Doktor Olarak Yaşam

Dr. Yasemin Elgün ile Almanya’ya dair her şeyi konuşuyoruz

Yurt Dışı Tıpta Uzmanlık Rehberi

Almanya’da Tıpta Uzmanlık Amerika’da Tıpta Uzmanlık Avusturalya’da Tıpta Uzmanlık Belçika’da Tıpta Uzmanlık Brezilya’da Tıpta Uzmanlık Bulgaristan’da Tıpta Uzmanlık Çin’de Tıpta …

2 Yorumlar

  1. Gayet güzel yazmışsınız, olayı özetlemişsiniz. Ama bu konuda yazılanlar üç aşağı beş yukarı aynı hep. Ben B1 sonuna geldim kursun.Şimdi sınavlara yönelik çalışmak için kolları sıvadım. İnternetten araştırdım milyon tane beyanat fikir var piyasada. Hiç kimse dememiş ki ya ben buna çalıştım sende buna çalış diyerekten. Neyse en sonunda geçenlerde rastladım bir sitede. Doktor arkadaş benim gibi neye çalışacağını bilmeyenlere güzel bir kaynak hazırlamış Arkadaşlara yön verebilir diye bende tavsiye derim şu siteyi, bakmanızda fayda var. http://www.almanyadadoktorluk.tk Umarım faydalı olur herkese.

  2. Bu konular hekimin durumuna göre değişiyor, her hekimin kendi kişisel yolculuğu. Almanya’da hekimlikle ilgili detaylı bilgi almak isterseniz Oğuz Bingöl’ün şirketi ücretsiz bilgilendirme görüşmeleri yapıyor. 0545 880 24 04 ten ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.