Efsane doktora Cerrahpaşa’da veda…

Türkiye’nin en önemli cildiye uzmanlarından ‘Kolsuz Agop’ olarak tanınan Prof. Dr. Agop Kotoğyan için İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tören düzenleniyor.

79 yaşında hayatını kaybeden Agop Kotoğyan için düzenlenen törene ailesinin yanı sıra Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da katılıyor.


TÜM HAYATI CERRAHPAŞA’YDI… ORADA DOĞDU, KOLUNU KAYBEDİNCE ORADA YENİDEN HAYATA ‘MERHABA’ DEDİ, ORADA ÇALIŞTI

1939’da Cerrahpaşa İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Cerrahpaşa’daki hastanesinde doğan Agop Kotoğyan, ilkokuldan mezun olduktan sonra gümüş atölyesinde çalışırken prese kolunu kaptırdı. Cerrahpaşa Hastanesi’ne götürüldü, doktorların ‘Bu çocuk yaşamaz’ dediği Agop Kotoğyan, ameliyat olup, günlerce komada kaldı ve bir gün gözlerini açıp hayata yeniden merhaba dedi.

‘BİR ZAMANLAR BENİ KURTARDI BU HASTANE, ŞİMDİ NÖBET SIRASI BENDE’

1957’de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanınca doğduğu, yeniden hayata döndüğü Cerrahpaşa Hastanesi’nde buldu kendini. Kapısından içeri girdiği ilk gün ne hissettiğini ‘Bir zamanlar beni kurtardı bu hastane, şimdi nöbet sırası bende’ sözleriyle anlattı.

Agop Kotoğyan, o dönemde Cerrahpaşa’nın futbol takımında da oynadı. 1964’te Cerrahpaşa’daki Dermatoloji Kürsüsü’nde asistan olarak göreve başladı. 1967’de uzman oldu. Kolsuz Agop, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başasistan olarak çalışırken üniversite tarafından Ekim 1969’da Almanya’ya gönderildi. 1972’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne geri döndükten bir yıl sonra doçentlik sınavını başarıyla verdi.

Birçok ülkenin üniversitesinden teklif alan ama gitmeyen Agop Kotoğyan, üniversiteye veda ederken şöyle diyordu:
‘‘32 yılını öğretim üyesi olarak geçirdiğim, 41 yıl üç ay süren üniversitedeki görevim fiilen sona ermiş bulunuyor. İnsanın hissetttiklerini anlatabilmesi oldukça güç. Ayrılık günü gelip çattığında hiç tanımadığınız bir boşluk hissine kapılıyorsunuz. İlk olarak geçmişin yoğunluğu içerisinde hiç gerçekleşmemiş olan bir şey gerçekleşiyor: Annesinin kuzusu Agop, gümüşçüde çalışan Agop, futbolcu, asistan, Almanya’da görev yapan, doçentlik sınavındaki Agop, ilk dersini veren, profesör olan Agop kafa kafaya verip ‘Şimdi ne olacak’ diyorlar. Neden sonra aynı toplantıya emekli Agop gelip de, ‘Hey geçmişin kimlikleri; utanmasanız Agop öldü diyeceksiniz. Şimdi, en büyüğünüz olarak ben, işte buradayım’ diyene kadar…’’ hürriyet

Bunu Okudunuz mu?

İstanbul Cerrahpaşa’yı yeni rektörü anlatıyor: Cerrahpaşa yerinde hizmete devam ediyor

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin yenilenen yüzü ve mimari gelişimini yeni rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın …

Dekan: ‘Bir üniversitede iki tıp fakültesi olmaz’ görüşü yanlıştır!

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Duran: – “Bu markanın değerini yitirmesine izin verilmemelidir. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.