Dr.Murat KınıkoÄlu’nun yazısı….
Bugün beni hayretler içinde bırakan bir olaya Åahit oldum. Anadoluâda bir Åehrimizde yaÅayan hastamız göÄsüne gelen hafif bir sıkıntı nedeniyle kardiyoloÄa gidiyor. Doktor, bir iki test yaptıktan sonra kalp damarlarında darlık ihtimalinden bahsederek koroner anjiyografi yapılmasını öneriyor. Hastanede kasıktan koroner anjiyografi yapılıyor ve 5 damarda ciddi darlık tespit ediliyor. Hastaya acil by-pass öneriliyor.
Buraya kadar anlattıklarımda yadırganacak bir Åey yok. Ãlkemizde her gün yüzlerce hastaya koroner anjiyografi yapılıyor ve maalesef diyet ve ilaç tedavisi ile damarların açılabileceÄinden hiç bahsedilmeden herkese by-pass veya stent öneriliyor. Bundan sonrası çok enteresan, hasta ciddi bir Åikayeti olmadıÄı için doktora inanmıyor ve baÅka bir kardiyoloÄa gidiyor. Doktor hastayı dinliyor ve madem inanmıyorsun bir de ben sana anjiyo yapayım diyor. Hasta ikinci kez anjiyografiye giriyor ve doÄal olarak sonuç aynı çıkıyor: 5 damarda ciddi darlıklar ve tıkanıklıklar⦠Bu doktor da hastaya by-pass öneriyor.
Hasta üçüncü bir doktorun daha fikrini almak istiyor. Buna inanamayacaksınız ama üçüncü kez gören kardiyolog âbunlar kasıktan yapmıÅlar ben de sana koldan bir anjiyografi yapayımâ diyor ve hastayı tekrar anjiyografiye alıyor. Böylece hastaya bir ay içinde âhepsi aynı sonucu veren – üç koroner anjiyografi yapılmıŠoluyor. İçimden âPes yani, bu kadar olurâ dedim. (Siz baÅka bir Åey diyebilirsiniz ð )
DERS ÃIKARALIM:
1-Tüccarlara dikkat!
2-Koroner anjiyografi doÄruluk oranı % 95 in üzerinde hassas bir tetkiktir dolayısıyla iyi bir merkezde yapılması kaydıyla anjiyografi sonucuna inanmamak gibi bir Åey olmaz. Birinin % 80 dediÄi darlıÄa öbürü % 70 diyebilir ancak operasyon kararını etkileyecek kadar ciddi fark olmaz.
3-Koroner anjiyografi ölüm riski çok düÅük olmakla birlikte hiç komplikasyonu olmayan basit bir iÅlem deÄildir. Kateterin girdiÄi yerde kanama, damar yırtılması, enfeksiyon ortaya çıkabilir, bunun yanında hasta YÃKSEK DOZDA ÅUAYA MARUZ KALIR. Her koroner anjiyografi tetkiki gelecekteki kanser geliÅme riskini % 2-3 artırır.