Ahmet Altun’dan Ağustos 2018 TUS analizi ve tercihler

Arkadaşlar merhaba;

Öncelikle TUS sonuçları hepimize hayırlı olsun. Emeğinizin karşılığını almış olduğunu diliyorum.

Pek çok arkadaşımızdan güzel haberler alıyorum. Güzel sonuçlarını iletip, paylaşımlarımızdan istifade ettiğini belirten arkadaşlarımız oluyor. Bu mesajlar bizi hem gururlandırıyor hem de daha iyisini yapma yolunda motive ediyor. Hepsini canı gönülden tebrik ediyorum.

Bu sayfaları takip edenler, yıllardır nasıl bir üst ve serin duruş sergilediğimizi görüyordur. Hekim olduğuna inandığım her kişiye sayfalarımızı ve paylaşımlarımızı açtık. Bilgimizim yettiği veya araştırmalarımızın sonuç verdiği kadarıyla; tüm soruları cevaplamaya çalıştık. Çok farklı sosyokültürel hayatları yaşayan, farklı kurumlardan sınav için destek alan veya almayan, bugün TUS’da ilk 10’daki 9 kişi; ilk 20’deki en az 18 kişi ile ortak bir platformu paylaşmak ancak böyle bir üst ve serin duruş ile mümkün oluyor. ALTUN Farmakoloji Kampına katılan arkadaşlarımızın sadece farmakoloji değil, ilişkili sorularda ve sınav genelinde de yüksek başarılarını duymak bizi ayrıca mutlu ediyor.

Arkadaşlarımız soruduğu bazı soruların cevabını, pek çok kişiyi ilgilendirdiği için, buradan paylaşmakta fayda var. Sözel beyan yerine objektif veriler elimize geçtiği için; daha gerçekçi analizler yapmak artık daha mümkün.

* Sonuçlar nasıl?

+ Önceki dönemlere göre genel net ve puan ortalamasının yükseldiği bir gerçek. Bu durumun en önemli birkaç nedeni, adayların daha erken dönemde çalışmaya başlama, TUS eğitim kurumlarının yaygınlaşması ve sınav sorularının daha özenle hazırlanması ve yapılabilir olmasıdır. Puanlarda ortalama 2 puanlık bir genel artış olduğu söylenebilir.

+ Önceki sınavlara kıyasla, aynı puan için daha düşük sıralama gelmiş olmasının ise birkaç nedeni daha var. Deneme amacıyla sına giren kişi sayısı hızla artıyor. Bu artış bir süre sonra doğal sınırına ulaşacaktır, ancak artış trendi devam etmektedir. Bu kişiler genellikle Ankarada veya İstanbulda ikamet eden köklü üniversitelerin kendini kısmen hazır hisseden (bu nedenle puanı kötü olmayan) öğrencileridir.

+ Bir diğer neden ise; tıp fakültelerinden mezun olan hekim sayısının artmasıdır. Çünkü yaklaşık 5-6 yıl önce başlayan bir süreçle, tıp fakültesi sayıları ve kontenjanları arttı. Bu artış, şimdilerde TUS’a yansımaya başladı.

* Taban puanlar yükselir mi? Yerleştirmede neyi referans almak gerekir?

+ ÖSYM, tercih kılavuzunda adaylara fikir vermek için, taban sıralamayı değil, taban puanları açıkladığı için; zaman zaman kafalar karışabiliyor. Gerçek olan şu ki; yerleştirmeye esas olan sıralamadır.

+ Sıralamaya bakınca pek çoğunuzun canının sıkıldığını tahmin edebiliyorum. Ancak durum düşündüğünüz kadar vahim değildir. Teknik olarak önünüzde olan, ancak pratikte tercih yapamayacak (henüz mezun olmamış) kişilerin olduğunu unutmayın.

+ Ümit veren bir diğer etken daha var: Ağustos 2018 TUS Kadro sayısı ve niteliği; önceki sınavlara göre daha fazla.

+ Tüm bu faktörleri hesaba katarak bir öngörü yapmak gerekirse; tercih yaparken yerleştirmede yanılmamak için: Şubat 2018 ve Ağustos 2017 TUS tabanlarının ortalamasını alıp üzerine 1 puan ekleyerek düşünmek daha sağlıklı gözükmektedir.

* Tercihler ne zaman başlayacak?

+ Tercihlerin en geç 26-27 Eylül’de başlaması beklenmektedir.

* Netim eksik geldi, ne yapmalıyım?

+ ÖSYM birkaç gün sonra adayların cevaplarını erişime açacaktır. Ancak bunu beklemeye gerek yok. Netinizin eksik olduğunu düşünüyorsanız, bunu ilgililere bildirmekte kesinlikle fayda var. Sonuç kontrolü için yapılması gerekenler ve dilekçe adresi kılavuzda yazmaktadır.

* Şubat 2019 TUS’u yapılacak mı? TUS yılca bire düşecek mi?

+ Ülke gündeminin çok hızlı geliştiği bir düzlemde kesin konuşmak zor. Ancak üst bürokrasidekilerin düşüncelerini ve off-record söylediklerini duyabilen bir kişi olarak; Şubat 2019’un %90 ihtimalle yapılacağını söyleyebilirim

* Devlet Hizmet Yükümlülüğü nedeniyle atamam yapıldı. Hiç gitmezsem Şubat 2019’’da EAH ve ÜnV2de Bakanlık kadrosu tercih edebilir miyim?

+ Hiç göreve başlamayan kişinin 1 yıl süre ile devlet memurluğu ataması yapılamaz.

* Mustafi ve istifa arasındaki fark nedir?

+ istifa usule uygun (amirce dilekçesi kabul edilerek veya yasal süre geçtiğinde) görevi bırakmaktır. Mustafi; uygunsuz ayrılış (çekip gitme) anlamına gelir.

+ Kanun (657) gereği, istifa edenler 6 ay müstafi olanlar 1 yıl geçmeden devlet memurluğuna tekrar atanamaz.

+ Kılavuzda yazan metin, bir öngörüden ibarettir. Esas olan mevzuat ve Kanundur.

* EAH yazamadığım için üniversite kadrosuna yerleşsem; gittiğim yerde mazeretsiz geçiş ile EAH’ya geçebilir miyim?

+ Aynı süre şartları tekrar aranacaktır. Gerekli süre geçmeden atamanız yapılamayacaktır.

Çok selamlar, sevgiler..

Ahmet ALTUN

Kaynak:  https://www.facebook.com/ahmetaltun.farmakolojibes/posts/262645047707151?__tn__=K-R 

Bunu Okudunuz mu?

Ağustos 2018 TUS Sınavı Branş – Branş, İl – İl Detaylı Kadro Analizi

Son 4 Tus Farmakoloji Check List – Ahmet Altun (2017-2015)

Ahmet Altun tarafından hazırlanmış Son 4 Tus Farmakoloji Check List (2017-2015) aynı yere topladık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.