Ä°nönü Ãniversitesi Tıp Fakültesinde uygulanan “Objektif YapılandırılmıŠKlinik Sınav” yöntemiyle hekim adayı öÄrencilerin hastayı doÄru sorgulaması, muayene, tetkik, teÅhis ve tedavide doÄru yolu izleyip izlemediÄi, öÄretim üyelerince baÅka bir odada kamerayla izlenerek deÄerlendiriyor
MALATYA-Bilgiyi kullanabilme odaklı yeniden yapılandırılan eÄitim sisteminin bir parçası olan klinik sınavla geleceÄin hekimleri tıp öÄrencilerinin daha donanımlı hale gelmesi hedefleniyor.
Ä°nönü Ãniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ãnsal Ãzgen, AA muhabirine yaptıÄı açıklamada, ezberciliÄin Türkiye genelindeki eÄitim sisteminin en önemli sorunu olduÄunu söyledi.
Hedeflerinin öÄrencileri ezbercilikten kurtararak uygulayabilecek düzeyde bilgi sahibi yapmak olduÄunu aktaran Ãzgen, bunun için sınav sistemi dahil tüm eÄitim sistemini bilgi edinmeye göre deÄil de bilgiyi kullanabilmeye ve geliÅtirebilmeye göre yeniden yapılandıklarını belirtti.
Ãzgen, öÄrencilerinin gereÄinden çok bilgiye sahip olmalarını istemediklerine dikkati çekerek, Åöyle devam etti:
“ÃÄrencilerin yeterli bilgiye sahip ancak o bilgiyi hayata geçirebilme kabiliyette olmalarını istedik. Bunun için de eÄitim sistemini ona göre yapılandırdık. Bunun için önce alanı daralttık. Bütün hastalıkları anlatmıyoruz. ÃrneÄin, pratisyen olan bir çocuÄa kanserin tedavisini anlatmıyoruz. Hiçbir zaman kanser tedavi etmeyecek ki. Kanserden Åüphelensin, uzmanına göndersin yeter. Ãteki kısımları eÄitimden çıkardık. Ãocuklara, ‘Sen kanserden Åüphelen uzmanına gönder’ dedik. ÃÄrenmemesi gereken bilgiyi neden gereksiz yere çocuÄa yükleyelim? Bunu yerine öÄrenci Åüphelenmeyi, hastanın Åikayetini dinlemeyi öÄrensin istedik.”
Bu kapsamda tıp fakültesinin 1. ve 2. sınıfında okuyanlara teorik dersleri anlattıklarını, ardından laboratuvarda maketler üzerinde uygulamalı eÄitim verdiklerini dile getiren Ãzgen, 4. sınıftan itibaren de staja baÅlandıÄını ifade etti.
“Keyfi not verme ve kesme imkanı kalkıyor”
ÃÄrencilerin son sınıfta hem sanal ortamda hastanın Åikayetlerinin, muayenelerinin deÄerlendirilmesi hem de eÄitim polikliniÄinde uygulamalı eÄitime tabi tutulduÄunu bildiren Ãzgen, Åöyle dedi:
“EÄitimlerinin sonunda öÄrencileri ‘Objektif YapılandırılmıŠKlinik Sınav’a (OSCE) tabi tutuyoruz. ÃÄrenciler poliklinik odası gibi tanzim edilmiÅ sadece öÄrencinin ve hastanın olacaÄı ama hocanın olmadıÄı bir ortama geçiyor. Bu ortamda öÄrenci bilgisayar ekranından ‘Hastanın Åikayetlerini dinleyiniz, muayenesini yapınız, tetkiklerini isteyiniz, teÅhis koyunuz ve tedavisini planlayınız’ Åeklinde talimatları izliyor. O hastanın Åikayetlerini öÄrenci tek baÅına dinliyor. DoÄru sorup sormadıÄını farklı bir odada bulunan ve kamerayla izleyen hocası not veriyor. Sistemle öÄrenciyle öÄretim üyesinin, yani soruyu sorunla cevap verenin, irtibatını koparıyoruz. Böylece hocanın keyfi not verme ve kesme imkanını da ortadan kaldırıyoruz.”
“Hastayla baÅ edemeyen öÄrenciyi mezun etmeyeceÄiz”
Ãzgen, öÄrencilerin sınavı geçmesi için hastayı doÄru sorgulaması, muayene, tetkik, teÅhis ve tedavide doÄru yolu izlemesi gerektiÄini anlatarak, “Sınavdan geçemeyen yani hastayla baÅ edemeyen bir öÄrenciyi mezun etmeyeceÄiz, etmemeliyiz. Ãünkü ham bir Åekilde mezun ettiÄimiz her hekimin elinde bir can var. O canlar insan canı baÅka bir Åeye benzemez. Hedefimiz öÄrencilerimizin mezun olduÄu günde en az analiz düzeyinde yani hastayla tek baÅına baÅ edebilecek, edemediÄi hastayı da ayırt edip sevk edebilecek hekimler yetiÅtirmek.” diye konuÅtu.
“Büyük fark olacak”
Klinik sınavın öÄrenciler üzerinde radikal bir deÄiÅiklik yarattıÄını vurgulayan Ãzgen, öÄrencilerin doÄru yönetimin bu olduÄunun farkına vararak sisteme adapte olmaya baÅladıÄını söyledi.
Ãzgen, 3 yıl önce baÅladıkları klinik sınav sisteminin hayati önem taÅıdıÄını belirterek, ilk mezunlarını 2019 yılında vereceklerini ifade etti.
Bu yöntemle yetiÅmiŠöÄrencinin büyük farkı olacaÄını vurgulayan Ãzgen, “Sorgulayan, hastaya dokunan, temas kuran, hastayı dinleyen, muayene eden bilinçli tetkik isteyen, tanı ve tedavi koyan bir nesil olacak. Aksi halde mezun olması mümkün olmayacak. Bu daha fazla doÄru tanı, daha az tetkik daha az masraf daha az zaman ve daha nitelikli saÄlık hizmeti demek. Bu Türkiye için çok önemli ve yaygın problemdir. Ben iddia ediyorum ki 2020 itibarıyla ilk mezunlarımızı verdikten sonra bizim mezunlarımız Türkiye’de aranacak çünkü gerçekten hastayla baÅ edebilen çocuklar olacak.” sözlerine yer verdi.
medimagazin
Bu haberi bir de ogrencilere dayanarak yapsalar iste o zaman “objektif” kelimesini karsilar
Bi de inonude okuyan biz ogrencilere sorun bu objektif kelimesini..
Aciklama var ortada ama o bile objektif deÄil