Osmangazi Tıp Fakültesini Öğrencilerinden Tanıyoruz

Tıp Fakültesi-Osmangazi Üniversitesi (eskişehir) —röportaj veren : Haluk ŞAHİN röportaj yapan : Şule GÜREŞÇİ

  

Haluk ŞAHiN : Merhabalar Herkese ?

Ben Haluk Şahin 2009 Ofl mezunuyum 2010 yılında Eskişehir ‘de tıp eğitimine başladım

Ordu’nun sakin şehri Perşembe’denim ?

Şule GüREŞÇİ :  Tıp fakültesi sanıldığı gibi zor bir fakülte mi? Türkiye’de bu bölümde gerçekten marka olan üniversiteler hangileri? 
Haluk ŞAHİN : Evet gerçekten zor bir fakülte sürekli çalışmayı gerektiren bir eğitim süreci sizi bekliyor. Her geçen sınıf bir sonrakinden zorlu oluyor. Ilk 3 yıl amfi eğitimleri sonraki yıllar sizi bekleyen klinik eğitimleri hocalarlarin karşıdaki verdiğin sözlü sınavları sadece bi kaç örnek.

Diğer soruya gelirsek de Türkiye’de Ankara ve İstanbul’daki okulların birer marka oldukları tartışmasız ama bunun yanında benim çok önem verdiğim bölgeye hitap eden tıp fakülteleri. Herkes tabi ki Ankara,İstanbul da okuma fırsatı bulamıyorum o yüzden sizlere bütün bölgeye hitap eden büyük köklü tıp fakültelerinin öneririm (Samsun Erzurum Trabzon Eskişehir…).Böylece farklı hastalıklar görme, farkli hocalarla çalışma şansına sahip olacaksınız.

Şule GüREŞÇİ : Üniversite tercihi yapılırken sıralama mı yoksa TUS başarısı mı daha fazla göz önünde bulundurulmalı ?
 Haluk ŞAHiN : Aslında ikisi de bi kıstas değil değerlendirmek için. Tus dediğimiz şey bence kişisel bir emeğin sonucu ama internluk dediğimiz 6.sınıfı rahat ,nöbeti az olan,iş yükü az olan fakültelerde son yıl tus çalışmak daha kolay olacağı bir gerçek.O yüzden okulların tus sıralaması yada öss puanına bakmak yerine sistemlerine,eğitim kalitelerine,oradan mezun olanların ne kadar donanımlı doktor olduklarına bakmak lazım.

Şule GüREŞÇİ : Kendi üniversitenizi şehir şartları da göz önüne alındığında tavsiye eder misiniz?


Haluk ŞAHİN : Şehir şartlarını göz önüne alırsak kesinlikle Eskişehir derim. Hem ucuz hemde her türlü sosyal imkanın kolayca bulunabileceği bir yer. Aynı zamanda her yere yakın. Şehirde genç nüfus hakim. Sosyal açıdan kendinizi gelistirebileceginiz imkanlara sahip. Ama üniversite için aynı şeyleri söyleyemem. Sosyal ve kültürel anlamda beklentileri pek fazla karşıladığı söylenemez. Anadolu Üniversitesi bu anlamda hep kıskanmısızdır. Hatta bir çok arkadaşımdan keşke Aanadolu Üniversitesine bağlı bir fakülte olsaydık sözlerini duymusumdur.

Şule GüREŞÇİ : Tıp fakültesinde çalışma düzeni nasıl olmalıdır? Dersleri ve sosyal hayatı dengede tutmanın yolları nelerdir?

 

Haluk ŞAHiN : Bu soru aslında kişinin beklentilerine göre değişir.Tabi ki diğer bölümlerdeki gibi son gece çalışır girerim deme gibi bişey söz konusu olamaz ama ortalama bir öğrenci olmaksa hedef sosyal hayatına çok rahat zaman ayırabilirsiniz.Yuksek ortalama veya derece oynamak için günü gününe çalışmak şart.

Şule GüREŞÇİ : Türkiye’deki tıp fakültelerindeki pratik ve uygulamaya yönelik eğitimi nasıl buluyorsunuz?

  

Haluk ŞAHİN : Tıp Fakültelerinde pratik uygulama ilk 3 yıldaki laboratuar eğitimleri sonraki yıllardaki hastanelerdeki klinik uygulama eğitimleriyle sağlanmaktadır.Ama bu eğitimlerin kalitesi tartışmalıdir. Gerek altyapı çalışması yapmadan artan öğrenci sayısı gerekse hastanelerin fiziki şartları, hocaların biz öğrencilere karşı tutumları özellikle intern doktor sıfatıyla gece gündüzümüzün hastanede geçtiği çok şey öğrenecegimizi hayal ettiğimiz son senemiz hemşirelik işlerinden, sekreterlik işlerine kadar her türlü ameleligi yaptığımız bir yıldan öte geçmiyor. Sonuc olarak pratik anlamda bişeyler öğrenmek tamamen kişisel çabalarıniza ve merakıniza bağlı oluyor. Hastaneler bizler için 7/24 açıklar ve istediğiniz zaman gidip çok şey öğrenme kendinize bişeyler katma imkanına sahipsiniz.

Şule GüREŞÇİ : Doktorluğun iş sahaları Türkiye’de tatmin edici seviyede mi?

  

Haluk ŞAHİN : Türkiye’de doktorluk mesleği iş yeri hekimliğinden ilaç sektörüne aile hekimliğinden çeşitli uzmanlık dallarına kadar çok geniş bir alana yayılmıştır. Ama yine de her tıp öğrencisinin hayali uzman doktor olmaktır ki bu da rakebeti doğurmakta uzman olmayı zorlaştırmakta hayal ettiğin uzmanlık dallarına ulaşmak için tus denilen zorlu bir sınavı kazanmayı gerektirmektedir.

Şule GÜREŞÇİ : Doktorluğun geleceğini nasıl görüyorsunuz? Tekrar fırsatınız olsa aynı bölümü ve aynı üniversiteyi yazar mıydınız?



Haluk ŞAHİN : Insanoglu varoldukca hekimlik mesleği her zaman rağbet görecektir. Ama son zamanlarda artan internet doktorlugu, bilgi kirliliği, hekimlerin itibarını zedeleyecek yayınlar ve hekimlerin uğraştığı davalar bu mesleği yapmayı zorlastirmaktadir. Ama yine de hekimlik kutsal bir meslektir. Tekrar tercih yapma şansım olsa yine hekim olmak isterdim. Belki daha iyi eğitimi olan tıp fakültesinde okumak isterdim ama Eskişehir’de olmaktan ve bu üniversiteyi yazmış olmaktan çok memnunum.

Istanbul,Ankara (Ege’yi de unutmamak lazım) gibi şehirlerdeki Tıp Fakültelerinin yanında Eskişehir’i kesinlikle tavsiye ederim.

Editörün notu : Tıp fakültesini tercih edecek arkadaşlara fakülte hayatları boyunca ve meslek hayatları boyunca başarılar dileriz.

Özverili çalışmalarından dolayı Şule GÜREŞÇi ve Haluk ŞAHİN e teşekkür ederiz.

Herkese huzur dolu günler diliyorum.

Times are tough. Try be strong !”

Kaynak: 

1 yorum

  1. merhaba
    sizden ricam
    13077 sıralama. nereleri tavsiye ederdiniz
    konya var selçuk
    necmettin
    isparta
    mugla
    manisa
    erciyes
    cumhuriyet
    trabzon
    samsun
    edkişehir. zor
    bursa zor gibi
    nereleri tavsiye edersiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.