Neden KTÜ Tıp Tercih Etmeliyim?

Tıp Fakültesi / Karadeniz Teknik Üniversitesi— Röportaj veren : Raşit KILIÇ , Röportaj yapan : Berat DEMİRCİ

B.D : Tercih döneminde size Trabzon yazdıran faktörler nelerdi? Neden Trabzon’u tercih ettiniz?


R.K : Açıkçası KTÜ’yü ve Trabzon’u hiç tanımıyor ve bilmiyordum. Ofldeki Trabzonlu arkadaşlar ve hocalarımdan duyduklarım ve edindiğim kısıtlı izlenim dışında hiçbir fikrim yoktu. Hatta KTÜ’yü tercih listesinde kaçıncı sıraya yazdığımı bile bilmiyordum çünkü Samsun tıpı kazanacağımdan emin gibiydim. Dolayısıyla tercih sonucu büyük bir sürpriz olmuştu benim için.

B.D : Trabzon hayatı hakkında ne düşünüyorsunuz? Neler yapılır? Nerede kalınır? Ne tür aktiviteler yapılabilir?Pahalılık-ucuzluk ve yaşam şartları açısından Trabzon’a geldiğinize pişman mısınız, yeni gelecek arkadaşlara önerileriniz var mı?


R.K : Bir üniversite öğrencisi için Trabzon bence iyi bir şehir. Geldiğime kesinlikle pişman değilim. Burada bildiğim kadarıyla 60-70 bin civarı öğrenci var ve bu sayı her geçen yıl artmakta. Trabzon kendine has kültürü ve insanı olan bir şehir. Karadeniz’e yabancı arkadaşlar en başta uyum problemi yaşayabilirler. Fakat bu durumun yarattığı dezavantajın diğer Anadolu şehirlerinde çok farklı olduğunu düşünmüyorum. Ön yargısız gelen bir öğrencinin Trabzon’u sevmemek için çok fazla nedeni bence yok. Burada 6 birbirinden güzel yıl geçirdim ve mezun olduğumda bu şehri ve insanlarını özleyeceğime eminim.

Trabzon’da yapmak isteyip de yapamadığım, arayıp da bulamadığım çok fazla şey olmadı. Her türlü ilgi alanına hitap eden aktiviteler bu şehirde yapılmakta. Yeter ki yapmak isteyin. Bu açıdan tabi ki İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerle kıyaslanmamalı fakat herhangi başka bir Anadolu kentine göre eksiği yok fazlası var diyebilirim.

Nispeten pahalı bir şehir olduğunu söyleyebilirim. Özellikle ev kiraları ve dolmuş fiyatları belki biraz fazla gelebilir dışarıdan gelenler için.

Toparlamak gerekirse Trabzon’a üniversite okumaya gelecek arkadaşlara kesinlikle ön yargılı olmamalarını ve bu kent hakkında duyduklarının çoğuna inanmamalarını tavsiye edebilirim.

B.D : Dile kolay 6 yıl geçirdiğiniz Karadeniz Teknik Üniversitesi ve KTÜ Tıp Fakültesini değerlendirir misiniz?


R.K : KTÜ, Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri. 1995’te kurulmuş. Sadece bu bile başlı başına bir eğitim kurumu için tercih kriteri bana göre. Kampüs, hem doğal güzelliği hem de imkânları bakımından Türkiye ortalamasının çok üzerinde.

Tıp fakültesi de yine kurulduğu dönemde ülkenin sayılı fakültelerinden biri. Modern tıp eğitimi için gerekli akreditasyonların birçoğuna sahip. Ülke ve dünya çapında birçok akademisyen halen burada eğitim vermekte. İlk 3 yıl için geçme notu 60 Ayrıca her iki final için bütünleme hakkı mevcut. Dolayısıyla standart çalışma düzenine sahip bir öğrenci için uzatmadan bitirmek çok zor değil. Tabi ki zaman zaman çok yorulduğunuz, zorlandığınız dönemler oluyor, olacak. Ama diğer tıp fakültelerine kıyasla daha makul bir öğrencilik efora, sınıf geçmek için yeterli burada.

B. D :  Size tıp fakültesi yazdıran nedenler nelerdir? Daha rahat bölümler varken neden bu kadar zor bir bölümü tercih ettiniz?

 

R. K : Açıkçası tıp fakültesini isteyerek, severek yazdığımı söyleyemem. Biraz aile ve çevre baskısı biraz da yaşadığımız dönemin şartları beni bu tercihe itmişti. Ama geldiğim noktada bu tercihten kesinlikle pişmanlık duymuyorum. Tıbbı okurken sevenlerdenim ve bu mesleği hakkıyla yapmak için sabırsızlanıyorum.

B. D : Bunca sene boyunca ne gibi zorluklar çektiniz? Buraya gelecek insanlara Karadeniz Teknik Üniversitesi ve KTÜ Tıp Fakültesi ile ilgili tavsiyeleriniz nelerdir?


R.K : Tabi ki ben de herkes gibi maddi, manevi birçok zorlukla karşılaştım 6 yıl içinde. Mesela 3. Sınıf dışında tüm sınıfları bütünlemeyle geçebildim. Yaz tatilinin ne demek olduğunu unuttum. Şu an 6. farklı evimde kalıyorum gibi gibi. Ama bunlar asla gözünüzü korkutmasın. Her zorluk, engel aşılmak için var ve inanın nereye giderseniz gidin bu ve benzeri pürüzlerle karşılaşacaksınız. Her ne olursa olsun vazgeçmemek ve mücadele etmek sanırım bu işin parolası.

Yeni gelecek arkadaşlara elimden geldiğince yardımcı olmaktan mutluluk duyarım. Her türlü soru ya da sorun için çekinmeden ulaşabilirsiniz.

Selamlar 05423062830

———

Verdiği bilgiler için Raşit Kılıç’a teşekkür ediyoruz ve Karadeniz Teknik Üniversitesi tıp fakültesini seçecek arkadaşlara şimdiden hoş geldiniz diyoruz.
Berat Demirci

Kaynak: 

Bunu Okudunuz mu?

KTÜ Tıp Fakültesi öğrencileri Dr. Kamil Furtun’ cinayeti protesto etti!

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Topluluğuna bağlı Tıp Fakültesi öğrenci grubu, Op. Dr. …

1 yorum

  1. shadi baybordi

    merhabalar,ben irandan size bu mesaji gonderiyorum.karadeniz tip fakultesine gitmek istiyorum ve bu konuda bilgi almak istiyorum kime ulasabilirim sizce?kim bana yardimci olur bu konuda?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.