TUS’TA SON VİRAJ!

Ahmet ALTUN

TUS’a bir aydan kısa bir süre kaldı. Arkadaşlarımızdan gelen bazı sorulara önerilerimi, faydası olabilir diye buraya da yazmak istedim:

* Son bir-iki TUS ve deneme dışında soru bakamadım. Bu açığımı nasıl kapatabilirim?

+ Soru çözmek bu aşamada vakit kaybı olabilir. Ancak hiç soru bakmadan iyi bir sonuç elde etmek de mümkün değil. Kısa zamanda bu eksiği doldurmanın en iyi yolu; her ders için açıklamalı güzel bir soru kitabını ‘soru-cevabı’ şeklinde açıklamalara takılmadan, soruyu çözmeye çalışmadan bakarak geçmektir.

* Kampa katılmadım, son dönemimi en iyi nasıl geçirebilirim?

+ Kendi kampınızı oluşturabilirsiniz. Kafa dengi ve daha önemlisi size denk 1-2 arkadaşınızla (daha fazlasına gerek yok, komplikasyon oluşturur) bir çalışma takvimi oluşturabilirsiniz. Bu; sizi yalnızken yakalayabilecek komplikasyonlardan (kopmalardan, ümitsizliklerden..) koruyacaktır.

* Önceden hiç çalışmadığım konulara çalışayım mı?

+ Bir yıldan fazla süredir yap(a)madığınız şeyleri son 2-3 haftada yapmayı denemeyiniz. Önceden çalıştığınız yerlerin tozunu almak-cilalamak size daha iyi dönüşler sağlayacaktır.

* Son haftayı nasıl değerlendireyim?

+ Temel ağırlıklı çalışın. Temel dersler; daha koay unutulur ve spot bilgi içerir. Klinik; biraz da nosyon ve bilginin pişme olayıdır. Son 5 gün hiç klinik çalışmadığınız da 2-3 soru kaçırabilirsiniz. Ancak son 5 gün hiç temel çalışmadığınızda yapabileceğiniz 20 soruyu kaçırabilirsiniz.

+ Sınava kalan son 3 gün çok değerlidir. Yeni bir taktik, yeni bir teknik veya yeni bir yol peşinde koşmayın.

+ Son gün; üç dersin (Farmakoloji-Biyokimya-Anatomi) üstündeki tozu hızlı bir şekilde (bağlıklara ve isimlere seri bir şekilde bakarak) almaya çalışın. Bu şekilde çalışınca; son güne üç ders fazla değildir. Küçük bir göz aşınalığı bile çok şey değiştirecektir.

* Sınav yaklaşınca uyku düzenim bozuldu, sınava yorgun girmekten korkuyorum. Ne yapabilirim?

+ Cuma günü 2 saat geç yatın. Cumartesi günü ise; gündüz kesinlikle bir şekerleme için dahi olsa yatmayın. Bu şekilde; Cumartesi akşamı yorulup düşünce yatmanız daha kolay olacaktır.

+ Uyku ilaçlarının çoğu sedatiftir. Artık etkileri olabilir. Çok çok gerekmedikçe uzak durun.

* Geçen sınavda stresten dolayı ishal (fonksiyonel diyare) oldum. Tekrar olur mu diye endişeleniyorum. Ne yapabilirim?

+ Bu gibi durumlar için hızlı etkili, sedatif etkisi düşük, opioid türevi antidiyaretik ilaçlar (difenoksilat, loperamid) fayda sağlayacaktır.

DİĞER BAZI ÖNERİLER:

+ Sınav yerinizi GoogleMaps’dan bakmak yetmez, pratikte gidip bir görün. Hangi binada sınava gireceğinizi görün. Bu; sınav sabahı gereksiz heyecan yaşamanızı engelleyecektir.

+ Sınava 1 saat kala sıvı alımını azaltın. Mutlaka sınavdan önce ihtiyaçlarınızı kontrol edin.

+ Yanınıza bir analjezik ilaç alın ve sınavın ortasında bir ara için. Sınav sonuna doğru beyninizin ısınmasını ve ensenizin ağrımasını engelleyecektir.

+ Sınav sabahı ılık bir su ile mümkünse duş alın. Bu şekilde daha zinde bir deneyim yaşayabilirsiniz.

+ Sınav öncesi salon önünde eski arkadaşlar ile karşılaşınca yapılabilen ‘gereksiz’ muhabbetlerden uzak durun. Sonrasında nasıl olsa bolca vaktiniz olacak. Sadece sınava konsantre olmaya çalışın.

Bir de; arkadaşlar her birimiz en az 24-25 yaşında koca doktorlarız. Allah duaları her yerde duyar ve kabul eder. Gelin hep birlikte annemizi-babamızı kapı önlerinde beklemekten kurtaralım.

Hepinize bol şanslar diliyorum.

Selamlar, sevgiler..

Ahmet ALTUN
ALTUN Temel ve Klinik Farmakoloji Yazarı & Editör

 

Bunu Okudunuz mu?

Mart 2022 TUS’ta tercih yapacaklara SB’dan müjde!

  Bu gönderiyi Instagram’da gör   TIP Öğrencileri Platformu ⚕️🩺 (@tipfakcom)’in paylaştığı bir gönderi

Uzm.Dr.Tuğba Naziroğlu ile Göğüs Hastalıkları Uzmanlığı

Uzm.Dr.Tuğba Naziroğlu ile Göğüs Hastalıkları Uzmanlığını konuştuk…. Bu gönderiyi Instagram'da gör TIP Öğrencileri Platformu ⚕️🩺 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.