Doktorların akademisyenliğe saygısı bitti!

Son zamanlarda artan adrese teslim kadro ilanları sonucu doktorlardan tepkiler çığ gibi artmaya başladı…

DrTus isimli internet sitesinde ‘Akademisyenliğe saygınız var mı?’ isimli forum başlığında  üyelerinin yazdığı yorumlar ise durumu açıkça ortaya koymakta…

İşte o yorumlar;

ekayisdag

öyp’li araştırma görevlisiyim,
Türk akademisi ciddi anlamda kast sistemiyle yönetiliyor.Oligarşi ile de diyebiliriz.Bu gruplar çoğu üniversitede söz sahibi durumda.Onlardan habersiz ne akademisyen alınır ne yüksek lisans öğrencisi.
Günümüzde üniversitelerin üst yönetimi olan YÖK dahi bu üniversitelere söz geçiremiyor.YÖK tarafından defalarca yazı gönderildi kişiye özel ilanlara çıkmayın,özel şartlar belirterek kişi tarif etmeyin diye ama görüyoruz ki bu uyarıyı dikkate almıyorlar bile.
Bu durumu önlemenin ilk adımı ünilerde görev yapan arş gör,yrd doç,ve doçların yükselmesi kadrodan bağımsız olmalı.Gerekli kriterleri sağlayan kişi kadro aranmaksızın üst ünvana geçmeli.
Peki günümüzde nasıl oluyor bu durum? doktasını bitiren bir araştırma görevlisini düşünelim.Bu kişinin yrd doçent olabilmesi için öncelikle boş yardımcı doçent kadrosu gerekiyor.Sadece bu boş kadro da yeterli değil,bu kadro için ilana çıkılması da şart.Peki ilana çıkılmasının sakıncaları neler o bölüm için? İlana gerekli şatları sağlayan herkesin başvurması.Dolayısı ile de kendi arş görevlisi varken dışarıdan birinin yard doç olabilme ihtimali.Bunu önlemenin yolu ne? İlanda kişiyi tarif eden ve başka başvuru olmasını engelleyen özel şartlar. Bu doç ve profluk kadroları için de aynen geçerli.
Şartları sağlayan akademik personeli direkt yükseltirsen bu özel şartlar da ortadan kalkar.Ama elemanın yoksa ya da ihtiyacın fazla ise genele yönelik herkesin başvurabileceği kadro açarsın bu sorun da ortadan kalkar.
Bu oligark benzeri gruplar yüzünden öyp denilen ve herkesin objektif kriterlere göre yerleştirildiği sistem kaldırıldı.Kendi adamlarını alamadıkları için şikayetler başladı ve YÖK de kaldırmak zorunda kaldı.

dankaufman

TR’de eskiden bilim yoktu şimdi de yok ama adam kayırmacılık eskiye nazaran ayyuka çıktı sanırım

doktordantemiz

Esasen hiççç kalmadı da bir iki güzel insanın hatırına kısmen diyorum.

drbounlife

Akademisyenlik mi kaldı ki saygımız kalsın.

Murid

İşinin ehli olmayana hangi makamda olursa olsun saygım yok. Ama bu vasıfsız kişiler sebebiyle bir makamı kötülemek mantıksız. Tarih boyunca neredeyse her devirde yaşadığımız problemlerin esas sebebi torpil. Ne zaman ki yöneticilerin Allah korkusu olur o vakit düzelir bu çirkin düzen.

perwerdar

En kahrolduğum şey ise bu insanlar tıp fakültelerinde bize gelip etikten ahlaktan bahseden hocalar. Ama üniversitenin öğretim üyesi kadrolarına bakın bir sürü aynı soyadlı hoca var. Bu bile çoğu şeyi anlatır aslında.

soneryakamoz

bilimin ve aklın torpilin önünde eğildiği bir yerde zaten saygı adalet de hukuk da barınamaz

tusuyerimkiben

Temel bilimlerde(tıp 1-2-3) öğrenci idim , saygı duyar imrenirdim.. Toplumun yüzde üçünü-beşini eğiten, nitelik kazandıran yüce insanlar diye.
Temel bilimci -özellikle tıpdışı çok cektirirdi- ler ile yıllar geçtikçe gördüm ki statü , makam , mevki sahibi olmak bir ölçüt değilmiş ahlaki değerler ve iyi insan kavramı için…
Klinik yıllarında yol aldıkça da -bir elim parmağı kadar ‘Hoca’m dışında , iç yüzünde yeni şekiller almaya başladı eğitim-eğitimci kavramlarım. Bir dönem böyle insanlara meydan bırakacağıma ben akademisyen olurum, az huzurlu ortamda eğitime de katkıda bulunurum demiştim ki mesleki sürecim ve asistanlığım ile artık sakin sessiz ‘perde arkasında’ işimi yapar , kendi iç huzurumu sağlayacak aktiviteler sağlarım noktasına geldim.
Sonuca bağlamak gerekse artık, son birkaç yılın ardından birkaç aydır düşüncelerimi destekleyen sonuçları görünce( bu ilk değil, adrese teslim nice kadro gördük) , ben kimsenin hakkını yiyemem, kimseden yana da olamam. Usulca hastaneme gider gelirim.
Zaten saygı duyulası hocalarım da bezdi artık, emeklilik yolundalar , artık saygı duymuyorum ben kimseye, hicbir akademisyene…

glutamin

ne saygısı arkadaş. zaten bu ülkede akademi olayı torpille oluyor. darbe sonrasıda biçok akedemisyen göz altına alındı. başka bir dalga olsa diğer kısmıda gider. bana göre torpille diğer başarılı kişilerin önüne geçen vatan hainidir.

 

Kaynak

Bunu Okudunuz mu?

Üniversitelerde online sınavlar nasıl yapılacak? YÖK açıklama yaptı.

Yükseköğretim Kurulu, üniversitelerde uygulanacak dönem sonu dijital sınavlar için öğrencilere teknik destek sağlanmasından sınav güvenliğine …

YÖK’ten intörn doktor mezuniyeti ile ilgili yeni karar!

Yükseköğretim Kurulunca, tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin koronavirüs salgını nedeniyle mezuniyetlerinin gecikmesinin önüne geçmek için …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.