GeçtiÄimiz iki haftayı Ä°stanbul Tıp Fakültesi 3. Sınıfıânı bitirmiŠöÄrencilerinden gelen talep üzerine âtıbba farklı bir bakıÅın da mümkün olduÄunuâ anlatan bir programı uygulayarak geçirdik. Programa iliÅkin talebin ortaya çıkıŠgerekçesi, geçen sene farmakoloji (ilaç bilimi) derslerinin birkaç saatinde aktarmaya çalıÅtıÄım düÅünce biçimiydi. Siz bu düÅünce biçimini bu sayfalarda kısmen okuyorsunuz. ÃÄrenci arkadaÅlarımızın talebi; düÅüncenin yeniden gözden geçirilmesi, görsellerle anlatılabilir hale gelmesi, ama özellikle onlardan gelen yorumlar sayesinde tartıÅılabilmesi açısından çok çok deÄerliydi, kendilerine müteÅekkirim. Ä°stanbul Tıp Fakültesi DekanlıÄı ve Anatomi Anabilim Dalı eÄitim dersliklerini mükemmelen koordine etti, ayrıca teÅekkür ederim.
ÃÄrenci arkadaÅlarımızla tıbba iliÅkin konuları olabildiÄince detaydan arındırıp, bugüne dek dikkatlerden kaçmıŠolduÄunu gördüÄüm noktalara vurgu yaparak, âcanlılık, canlılar arası iliÅkiler, yaÅam ve bunlar zemininde Åekillenen bir saÄlık â hastalık iliÅkisiâ çerçevesinde irdeledik.
- Onlara deneysel sistemin esasında basit, ama düÅünce arka planını oluÅturmanın meÅakkatli olduÄunu anlattım.
- Bitki ya da hayvan fark etmez, iç içe geçmiÅ sistemler olduÄunu, tıpta bunca araÅtırmaya raÄmen esasa yönelik mesafe kaydedilememesinin âtıbbın bir doktrininin bulunmamasındanâ kaynaklandıÄını dilim döndüÄünce ifade ettim.
- Tıbbın en az iki bin beÅ yüz yıllık geçmiÅini birlikte irdeledik, ülkemizin dünyadaki yerini tartıÅtık.
- Tıbba iliÅkin pratik çalıÅmanın da aslında zor olmadıÄını sakatatçıdan edindiÄimiz kalpleri inceleyerek hep birlikte gördük. Dahası bir cerrah arkadaÅımız da eÄitime katılarak onlara ilk cerrahi dikiÅlerini atmayı öÄretti.
- Elbette sadece tek taraflı bir anlatım olmadı, âkarÅılıklı etkileÅimâ (interaktif) olmakla kalmadı, genç öÄrencilerimiz de tıpla iliÅkili bir sunum hazırlayarak kendi bakıŠaçılarını yansıttılar, ben de onlardan çok Åey öÄrendim.
Velhasıl bu iki haftalık çalıÅmamız, sanırım hayatım boyunca gerçekleÅtirdiÄim en iyi Åeylerden biri oldu. Programın sonunda bana okumam için çok deÄerli bir kaynak verdiler; Erzurumlu Ä°brahim Hakkı Hazretleriânin (Kaddesellahu sırreh Ãâl-aziz) Marifetnameâsi (Ãelik Yayınevi).
Ama yazdıkları hitap da bir o kadar deÄerliydi: âÄ°nsan, varlıÄının neye tekabül ettiÄini bilmek ihtiyacında. Ä°Åte bu âhayatı anlamaâ gayesinin tezahürünü insanlıÄın ortak ilim birikimi olarak görüyoruz. Eskiler âmerak ilmin hocasıdırâ dermiÅ. İçimize ektiÄiniz merak tohumlarıyla, bizlere yeni bir bakıÅla dünyayı anlamanın yolunu gösterdiÄiniz için teÅekkür ederiz.â Yaz Kursu 2016
Sözün özü, böylelikle tıbba iliÅkin bütüncül ve tutarlı bir doktrini yazmak ve her Åey gibi giderek dejenere olan tıp etiÄi, hekim-hasta iliÅkilerini yeniden âdeÄerlemekâ adına hep birlikte yola çıktık.
FotoÄrafa lütfen çok iyi bakın, tıpta bir âyeni kuÅakâ Åekillenmektedir, biz de onları bilgi ve deneyimle donatmak adına elimizden geleni yapacaÄız.
Yavuz Dizdar Kimdir?
Yavuz Dizdar 1964âte Ä°stanbulâda doÄdu. Ä°stanbul Erkek Lisesiândeki orta eÄitimini 1982âde; Ä°stanbul Ãniversitesi Ä°stanbul Tıp Fakültesiândeki eÄitimini 1988âde tamamladı. Tıp eÄitiminin ardından, o yıllarda Siirtâe baÄlı olan Batmanâda yaklaÅık bir yıl mecburi hizmet yaptı. 1989-1992 yıllarında Ä°stanbul Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalıânda ilaç bilimi üzerine, 1992-1996 yıllarında Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalıânda kanser üzerine uzmanlık eÄitimini tamamladı. Bu eÄitimlerinin yanı sıra Ä°stanbul ÃniversitesiOnkoloji Enstitüsüânde kanser biyolojisi ve immünolojisi doktorası unvanını aldı. Halen aynı enstitüde radyasyon onkolojisi uzmanı olarak çalıÅmaktadır.
Tıbbi çalıÅmalarına paralel olarak 1994âten bu yana Dünya Gazetesiânde saÄlık ekonomisi ve politikası konusunda yazılar yazmaktadır. Ä°stanbul Ãniversitesiâne ve üniversiter eÄitime yönelik yazılarının yer aldıÄı Fakülte dergisi 2008 yılından beri yayın hayatındadır. Derginin bütün sayılarına www.fakultedergisi.com adresinden eriÅilebilir.
Bireysel çalıÅmalarının amacı bilimde yeni düÅüncenin desteklenmesidir. Faaliyetlerinin bütünü âhakkaniyetli, baÄımsız ve sürdürülebilir bir yaÅamâ baÅlıÄı altında özetlenebilir.