Corona virüs aşısında yıllık 4 milyar doz hedefi

Corona virüs salgınında aşı temel problemlerden. Aşı bulunduktan sonra ise nasıl dağıtılacağı sorusu ortaya çıkıyor. Dokuz büyük şirketin oluşturduğu bir koalisyon yılda 4 milyar doz aşı hedefine ulaşabileceklerini iddia etti. 

Çin’in Wuhan kentinde başlayan SARS benzeri yeni tip corona virüs salgını dünyayı etkileyen bir pandemiye dönüştü.
DSÖ verilerine göre Covid-19, 200’den fazla ülke ve bölgeye yayıldı. Temmuz ayıyla birlikte dünya genelinde vaka sayısının 10 milyonu aşması bekleniyor.
Salgının yayılmaya başladığı ilk günlerden beri tüm dünyada Covid-19 aşısı için bir yarış başladı. Birçok ülkeden onlarca aşı firması corona virüse çare olacak aşıyı bulabilmek için uğraşıyor.
Aşı çalışması yapan şirketler bir araya gelerek Epidemi Hazırlık İnovasyonu Koalisyonu (The Coalition for Epidemic Preparedness Innovation, CEPI,) adında bir oluşum kurdu.
Oluşuma dahil olan şirketlerden birinin üst düzey yöneticisi olan James Robinson, yılda dört milyar doz aşı üretebileceklerini iddia etti.
Reuters’a konuşan Robinson, “Şu anda 2021 sonu itibariyle yıllık 2 milyar doz üretim yapabiliriz. Bu bizim asgari hedefimiz” dedi. James Robinson detaylı bir çalışmayla bu miktarı iki katına yani yılda dört milyar doza çıkartabileceklerine inanıyor.
Konsorsiyum şu anda dokuz potansiyel corona virüs aşısı çalışmasını destekliyor. CEPI tarafından desteklenen çalışmalar arasında, Inovio Pharmaceuticals Inc., CSL Ltd., CureVac, Moderna Inc., Novavax Inc., AstraZeneca, Clover Biopharmaceuticals ve Themis Bioscience şirketleri bulunuyor.
Robinson’ın açıklamalarına göre en iyimser senaryoda bile yılda 4 milyar doz aşı üretilebilecek. Başka bir ifadeyle aşı yarın dağıtıma çıksa herkesin Covid-19’a karşı korunması iki yıldan uzun sürecek.
CEPI bulunan aşının tek bir yerde üretmek yerine dünya geneline yayılmıl 10 üretim merkezinde eş zamanlı üretim planlıyor. Böylece daha hızlı bir dağıtım ağının oluşturulması hedefleniyor.
CEPI şimdiden iki milyar aşı şisesi satın aldığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada eğer aşı yetiştiremezsek bunu sebebi şişe olmamalı açıklaması yapıldı.

Devamı: Corona virüs aşısında yıllık 4 milyar doz hedefi

Kaynak: NTV

Bunu Okudunuz mu?

Doç. Dr. Batık: “Psikolojik Danışmanlık Hizmetlerine Olan İhtiyaç Artıyor”

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Samsun İl Temsilcisi Doç. Dr. Meryem Vural Batık, artan …

Obeziteyle mücadele bebeklikten başlıyor

Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay, “Çocuk, yaşıtlarından, akranlarından biraz iri ise mutlaka bir çocuk doktoruna …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.