Çinli şirket Covid-19 aşı adayının klinik denemelerine Bahreyn’de başladı

Birinci ve ikinci klinik deneylerini kendi topraklarında yapan Çin, 3. aşama klinik denemelerine Körfez ülkesi Bahreyn’de gerçekleştirmeye başladı. Yürütülen denemeye 18 yaşından büyük 6 bin sağlıklı gönüllünün katılması planlanıyor.

Çinli ilaç şirketi Sinopharm’ın potansiyel yeni tip corona virüs (Covid-19) aşısının 3. aşama klinik denemelerine Körfez ülkesi Bahreyn’de başlandı.

“Clinical Trials Arena” internet sitesinde yer alan habere göre, şirketin Wuhan Viroloji Enstitüsü ve Vuhan Biyoloji Ürünleri Enstitüsü iş birliğinde geliştirdiği Covid-19 aşı adayının denemeleri yapıldı.

Bahreyn Uluslararası Fuar ve Toplantı Merkezinde yürütülen denemeye 18 yaşından büyük 6 bin sağlıklı gönüllünün katılması planlanıyor.

Bileşiminde Covid-19’un “etkisizleştirilmiş” bir hali bulunan aşı adayı, virüse karşı vücutta bağışıklık tepkisi uyandırmayı amaçlıyor.

Aşı adayının birinci ve ikinci aşama klinik denemeleri Çin’de yürütülmüş, üçüncü aşama klinik denemelerine ise 17 Temmuz’da Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de başlanmıştı.

Aşı adayının, Çin’de devlet görevlileri ve kamu şirketlerinin çalışanları üzerinde denendiğine dair medyada yer alan iddialar bilim dünyasında tartışmalara sebep olmuştu.

ÇİN’DEKÄ° AŞI ÇALIŞMALARI 

Covid-19’un ortaya çıktığı Çin’de de 8 aşı adayının klinik denemeleri sürüyor. Bunlardan 4’ü birinci, 4’ü ikinci ve üçüncü aşamada insanlar üzerinde test ediliyor.

CanSino, Sinopharm ve Sinovac gibi kamuya ait ilaç firmaları, Çin Askeri Tıp Akademisi, Vuhan Viroloji Enstitüsü, Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü gibi kurumlarla iş birliği içinde aşı çalışmaları yürütüyor.

Sinopharm’ın aşı adayı dışında CanSino’nun Çin Askeri Tıp Akademisine bağlı Pekin Biyoteknoloji Enstitüsü ile ortak geliştirdiği “Ad5-nCOV” adlı aşı adayı ve SinoVac’ın geliştirdiği “CoronaVac” en fazla umut bağlanan çalışmalar arasında görülüyor.

KLİNİK DENEMELERİ ÜÇÜNCÜ AŞAMADA

Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.

Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor.

Ä°kinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşının etkinliği 100’den fazla denek üzerinde test ediliyor.

Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, binlerce denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

29 AŞI ADAYI KLÄ°NÄ°K DENEMEDE 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 20 Ağustos itibarıyla dünya genelinde Covid-19’a karşı 30 aşı adayı klinik deneme, 139 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor.

Çin’de ortaya çıkan Covid-19, 200’den fazla ülke ve bölgeye yayılarak salgına dönüştü. Dünya genelinde vaka sayısı 23 milyon 638 bini aşarken, 813 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

VÄ°DEO: ”BEN OLSAM CORONA VÄ°RÜS AŞISI YAPTIRMAZDIM” (ARŞİV)

Devamı: Çinli şirket Covid-19 aşı adayının klinik denemelerine Bahreyn’de başladı

Kaynak: NTV

Bunu Okudunuz mu?

Dünyadaki yaşlı nüfus, 2030'da genç nüfusu geçecek

Dünyada 2030’a kadar yaşlı nüfusun genç nüfusu geçeceği, bu artışın gelişmekte olan ülkelerde daha hızlı …

Kalın bağırsağında tümör olan hasta kesisiz ameliyatla sağlığına kavuştu

HATAY’dan kalın bağırsağında tümör teşhisi ile Diyarbakır’a gelen Şaziye Balcı (45), Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.