Hacettepe’den kütüphanede sağlık hattı

Türkiye’nin en iyi kadın doktorları dezavantajlı kadınlarla on-line görüştü.

Hacettepe Üniversitesi, “Herkes İçin Kütüphane” projesi, webinar adı verilen çalışmayla dijital sağlık hattı olarak kullanılmaya başladı.

Projeyle, Türkiye’nin alanında en otoriter kadın doktorları dezavantajlı kadınlarla online görüşmeler yaparak tüm sağlık sorunlarına cevap veriyor. 2017 Haziran ayına kadar sürecek proje ile 13 kadın doktorun Türkiye genelinde on binlerce kadınla bir araya gelmesi öngörülüyor.

Bill &Melinda Gates Vakfı’nın da destek verdiği proje kapsamında 200 belediyenin kütüphanesi dijital erişim ağıyla Hacettepe’ye bağlandı. Üniversite, proje kapsamında kadın ve çocuklar için “Önce Kadın Sağlığı Platformu” kurdu. Üniversite, sık rastlanan kadın ve çocuk sağlığı konularında, alanında otorite olarak kabul edilen doçentlerin ve profesörlerin ağırlıkta olduğu 13 uzman doktorla çalışma başlattı. Uzmanlar, belirlenen tarihlerde kadınların sorularını internet üzerinden canlı olarak yanıtlıyor, onlara sağlık eğitimi veriyor. Proje kapsamında, 200 belediye ile işbirliği yapıldı. Belediyeler, özellikle dezavantajlı bölgelerde ev ev gezerek, çarşı pazarda, sosyal alanlarda kadınları kütüphaneye çağırdı. İlk kez dijital kütüphaneyi tanıyan kadınlar, alanında otorite olarak kabul edilen doktora sorusunu doğrudan anlatma fırsatı buldu.

GATES VAKFI DESTEĞE DEVAM EDECEK

Projenin tanıtımı önceki gün üniversitede düzenlenen toplantıyla yapıldı. Toplantıya Rektör Prof. Dr. Haluk Özen ile proje hekimleri katıldı. Herkes İçin Kütüphane Projesini destekleyen Gates Vakfı, Webinar projesini de destekleyeceğini bildirdi. Gates Vakfı’nın projeye destek verdiğini belirten Hacettepe Rektörü Prof. Özen, “Webinar, üye kütüphanelerimiz aracılığıyla kadın sağlığı konularında, Hacettepeli uzmanlar tarafından yapılan canlı yayınlarla kadınların doğru bilgilendirildiği, sözlü ya da yazılı sorularına yanıt alabildiği bir ortam sunuyor” dedi.

HOCALARIN TELİF ÜCRETİ KIZ ÇOCUKLARINA

Prof. Özen, projeye katılan 13 kadın akademesiyenin, Gates Vakfı tarafından her bir doktor için verilen 5’er bin dolarlık telif ücretini de Hacettepe Üniversitesi’nde okuyan ihtiyaç sahibi kız öğrencilerin eğitimine destek olmak amacıyla oluşturulan bur s fonuna bağışladığını bildirdi.

İLK TOPLANTI 5 ARALIK’TA

İlk toplantıyı 5 Aralık’ta Türkiye’nin kardiyoloji alanında tanınmış öğretim üyesi Prof. Lale Tokgöz gerçekleştirdi. Prof. Tokgöz’e bine yakın kadın kalp sağlığına ilişkin merak ettikleri soruları yöneltti ve doğrudan cevap buldu. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dilek Aslan ‘Sağlıklı Yaşam için Neler yapılmalı’ konusunda dezavantajlı kadınları aydınlatırken, çocuklarda gözüken müzmin hastalıkları ise TÜBİTAK ödüllü Prof. Dr. Seza Özen cevap verdi.

KÜTÜPHANELER YAŞAM MERKEZİ OLACAK

Herkes için Kütüphane Projesi’nin Direktörü Mehmet Emin Küçük, amaçlarının kütüphaneyi bir yaşam merkezi haline getirmek olduğunu söyledi. Küçük, hedeflerinin webinarların Arapça, İngilizce, İspanyolca gibi birçok dilde tercümesinin yapılarak daha fazla kesime ulaştırılması olduğunu belirtti. İsteyenler, webinarları Hacettepe Üniversitesi’nin internet sitesinden ya da www.herkesicinkutuphane.org adresinden takip edebilecek.

SAFURE CANTURK
Sabah.com.tr

Bunu Okudunuz mu?

Hacettepe yeni rektörünü seçecek! İşte ilk üç!

Hacettepe Üniversitesi’nde rektörlük seçimi yapıldı. 9 adayın yarıştığı seçimde, en yüksek oyu Prof. Dr. Haluk …

Sanal ameliyatla sanal tıp eğitimi

Hacettepe Üniversitesinde “sanal tıp sağlık eğitim merkezi” kuruluyor. Hacettepe Üniversitesi, Hacettepe Teknokent’te üniversite ve sanayi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.