Oxford Üniversitesi: Covid-19’a yakalananların kan pıhtılaşması yaşama riski, aşıya göre 10 kat daha fazla

Oxfod Üniversitesi araştırmacıları, Covid-19 nedeniyle beyne giden damarlarda pıhtı atması durumu olan serebral venöz tromboz (CVST)  riskinin aşılardan 10 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları aşı olmanın faydalarının risklerden çok daha fazla olduğu vurgulayarak, durumun oldukça nadir görüldüğünü vurguladı.

İngiltere’de Oxford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma insanların Covid-19 yakalandıktan beyinde pıhtı atma (CVST) olasılığının,  aşıya kıyasla 10 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Söz konusu araştırma, üniversitenin AstraZeneca ile birlikte geliştirdiği corona virüs aşısı ve aynı tekniği kullanan Johnson & Johnson aşısının birçok ülkede durdurulmasının ardından geldi. 

CVST, beyinden çıkan bir damarda inmeye neden olabilen bir pıhtının geliştiği bir duruma deniliyor. İlaç düzenleyicileri, kan trombositlerinde bir azalmanın yanı sıra gelişen bu durumdan özellikle endişe duyuyorlar.

AŞI OLMANIN FAYDALARI RİSKLERİNDEN DAHA FAZLA

Ancak bilim insanları, Covid-19’a yakalandıktan sonra CVTS geliştirme riskinin, Covid-19 aşılarından herhangi birini aldıktan sonra olduğundan on kat daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, aşı olmanın faydalarının risklerden çok daha fazla olduğunu açıkladı. 

500 BİN KİŞİNİN VERİLERİ İNCELENDİ

Oxford Üniversitesi araştırmacıları, yaptıkları çalışma kapsamında corona virüs için pozitif test ettikten sonra insanlara ne sıklıkla CVST teşhisi konduğunu öğrenmek için ABD’den gelen verileri inceledi. Verilerin, 500 bin Covid-19 hastasını kapsayan araştırmanın sonuçlarını yansıttığına dikkat çeken araştırmacılar aşılama sonucunda elde edilecek sonuçların incelenmeye devam edilmesi gerektiğini açıkladı.

Sonuçlarda, aşı olanlarda pıhtılaşma oranın genel olarak milyon kişi başına 39 vaka (0,0039) görüldü. 

Aşılara göre tek tek analiz yapıldığında ise Pfizer/BioNTech ya da Moderna’nın aşısı olanlarda bu ihtimalin milyonda 4 (yüzde 0.00039) iken AstraZeneca aşısında riskin yaklaşık bir milyonda beş  (yüzde 0.0005) olduğu ortaya çıktı.  

30 YAŞIN ALTINDAKİLER İÇİN DE AŞIDAN ÇOK DAHA YÜKSEK BİR OLASILIK

Üniversitenin biyomedikal araştırma merkezinden Dr.John Geddes, “Çalışmamızın en önemli sonucu, bu nadir görülen durumun Covid’e yakalanmanızdan veya başka birinin Covid’e yakalanmasından çok daha düşük olasıkla gerçekleşmesi ” dedi.

Psikiyatrist  Profesör Paul Harrison ise, “’İki önemli sonuca ulaştık. İlk olarak, Covid, bu enfeksiyonun neden olduğu kan pıhtılaşma sorunları listesine ekleyerek CVT riskini önemli ölçüde artırır. İkinci olarak, Covid-19 riski 30 yaşın altındakiler için bile mevcut aşılarda görülenden daha yüksek; aşılamanın riskleri ve faydaları arasındaki dengeler düşünüldüğünde bu dikkate alınması gereken bir şey” dedi.

Diğer taraftan ABD, Güney Afrika  ve bir düzine AB ülkesi her iki aşının da kullanımını durdurdu. İngiltere AstraZeneca aşısını 30 yaş üstüne, Almanya ise 60 yaşından büyüklere uyguluyor.

CORONA VİRÜS DÜNYAYA BÖYLE YAYILDI

Devamı: Oxford Üniversitesi: Covid-19’a yakalananların kan pıhtılaşması yaşama riski, aşıya göre 10 kat daha fazla

Kaynak: NTV

Bunu Okudunuz mu?

Dünyadaki yaşlı nüfus, 2030'da genç nüfusu geçecek

Dünyada 2030’a kadar yaşlı nüfusun genç nüfusu geçeceği, bu artışın gelişmekte olan ülkelerde daha hızlı …

Kalın bağırsağında tümör olan hasta kesisiz ameliyatla sağlığına kavuştu

HATAY’dan kalın bağırsağında tümör teşhisi ile Diyarbakır’a gelen Şaziye Balcı (45), Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.