Türkiye’nin kişi başına düşen doktor ve hemşire sayısında 34 OECD ülkesi arasında sonuncu sırada yer aldığına dikkat çeken Çamak, “Türkiye’deki doktor sayısının nüfusa oranı, OECD ortalamasının neredeyse yarısı kadar. Buna göre ülkemizde her 100 bin kişiye sadece 176 doktor düşüyor. Oysa OECD 2000 yılında Türkiye’de 100 bin kişiye düşen doktor sayısını 126 olarak belirtmişti. Yani iktidarınız döneminde kişi başına düşen doktor sayısında ciddi bir düşüş görünmekte. Bu durumda ister istemez hastalara sunulan hizmet kalitesini etkilemektedir” dedi.
Doktor ihtiyacının karşılanması açısından tıp fakültelerinin kapasitelerinin ve sayılarının nitelikli bir şekilde artırılması gerektiğini belirten Çamak, “Son süreçte yeni mezun olan mevcut doktorların halen görevlerine başlatılmaması hem hastalar, hem de doktorlar açısından ciddi sıkıntılara neden olmaktadır. 2016 yılında mezun olup, 72. devlet hizmet yükümlülüğüne katılarak atama yeri belli olan yaklaşık 5 bin doktor aylar öncesinden güvenlik soruşturmalarını vermelerine rağmen henüz tebligatları yayınlanmadığı için mağdur durumdalar. Bu doktorlarımızın zorunlu hizmet yükümlülükleri kalkmadan özel sektörde dahi çalışmalarına izin verilmemektedir. Dolayısıyla herhangi bir biçimde mesleklerini icra edememektedirler. Bu uzun ve belirsiz bekleyiş maddi ve manevi olarak yıpranmalarına neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.
CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
“-Ülkemizin doktor ihtiyacını karşılayıp gelişmiş ülkelerdeki gibi kişi başına ideal seviyelerde hastalara bakabilecek oranda doktorların yetişmesi için kısa veya uzun vadede planlarınız var mıdır? Varsa bu konuda yapmayı düşündükleriniz nelerdir?”
“-2016 yılında mezun olmasının ardından 72. Devlet Hizmet Yükümlülüğü’ne de katılarak atama yeri belli olan doktorların tebligatlarını ne zaman yayınlamayı düşünüyorsunuz?”
“-Bu doktorlarımızın aylar öncesinden güvenlik soruşturmalarını vermelerine rağmen neden uzun süre bekletilmektedirler?”
“-Herhangi bir biçimde çalışmaları mümkün olmayan doktorlarımızın maddi ve manevi zararlarının telafi edilmesi için gerekli çalışmaları yapmayı düşünüyor musunuz?”
evet enağır ve en uzun eğitim dönemini hocaların katı ve zorlamadan dersten bırakmada yarışan kişilerden zor bela kurtulan doktorlar şu anda beklemede çaresiz ve parasız ve ana babaya karşı mahçup ve mecbur olarak.intihar eden doktor veya doktor adayları duydunuzmu.ezilen dövülen ölü getirdiği yakınını sen öldürdün diye linç edilen doktorları artık koruyalım onlara sahip çıkalım.doktor olduğuna sevinemiyen saçını başını meslek için feda eden aziz doktorlarımızı sevelim onlara sahip çıkalım.ölene kadar okuması araştırması bitmiyen eli ayağı kan ve pislikten kurtulamayan doktorlarımızı uyku durak bilmeyen 36 saat nöbet tutan şu doktorlarımıza ne olur sahip çıkalım hiç değilse dövmeyelim ,sövmeyelim.ne zor şartlar altında çalıştıklarını unutmayalım….
teşekürler