Karadeniz’in sahilden uzak bölgelerinde KKKA tehdidi (Belirtiler 3 günde kendini gösteriyor, vakaların yüzde 2’si ölümle sonuçlanıyor)

Turizm göçüyle nüfusu büyük oranda artan Karadeniz’de kene ısırmalarına karşı uyarı geldi. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, özellikle sahilden uzak ve yüksek yerlerde vakit geçiren tatilcileri uyardı. Yılmaz, kene ısırmasında sıkma veya patlatma işleminin virüsün yayılmasına neden olduğunu belirterek, vatandaşlardan hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını istedi.

Turizm göçü ile nüfusun arttığı Karadeniz’de, uzmanlar özellikle yüksek kesimlerde doğa ile baş başa vakit geçiren kişilere dikkati çekip, kene ısırmalarına karşı uyarıyor.
Uzmanlar, kene ısırması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesini öneriyor.
KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilk olarak 2002 yılında karşılaştıklarını söyledi.
“Başlangıçta ne olduğunu bilmediğimiz vakalardı. ‘Gümüşhane sendromu’ olarak isimlendiriyorduk. O dönemdeki vakalar daha da ağır seyrediyordu.” diyen Yılmaz, vakaların 2008’e kadar devam ettiğini ve ölümler yaşandığını hatırlattı.
KKKA şüphesiyle gelen hastaların genellikle, Gümüşhane, Artvin ve Giresun’un sahil kesiminden uzak olan Şebinkarahisar, Alucra gibi ilçelerinden geldiğine dikkat çeken Yılmaz, Türkiye genelinde ise Tokat ve Sivas’ın riskli olduğu uyarısında bulundu.
Yılmaz şunları söyledi:
“2008 ile 2017 arasında kene vakaları normal seyrinde ilerledi. Ama 2017 sonrası vakalarda tekrar artış trendi söz konusu oldu. Bizim hastanemize gelen vaka sayısı 15-20 arasında gerçekleşmekte. Bize gelenler zaten ağır seyreden vakalar oluyor. Şebinkarahisar’da bir ölüm oldu. Genç kız hayatını kaybetti ama benzer vakalara sık sık rastlıyoruz. KKKA vakalarının yüzde 2’si ölümle sonuçlanıyor. Bu nedenle ciddi bir hastalık ve dikkat edilmesi gerekiyor.”
Kene ısırmasında sıkma veya patlatma işleminin virüsün yayılmasına neden olduğunu aktaran Prof. Dr. Yılmaz, şunları anlattı:
“Eğer kırsal alana gideceksek açık renkte kıyafetler giyinmeli, pantolonlarımız çoraplarımızın içine sokmalı ve kene takibini her zaman yapmalıyız. Eğer üzerimizde keneye rastlarsak, bunu kesinlikle sağlık merkezinde çıkartmalıyız. Öyle bir imkan yoksa internetten kene çıkartma tekniklerini görerek çıkartmalıyız. Patlatma sıkma yöntemi ile yapılan çıkartma işlemleri, kenenin virüsü vücudumuzun içine kusmasına neden oluyor. Çıkartma işleminin hemen ardından virüs bulaşmışsa; eğer vücuda bu hemen etkisini göstermez. 3 gün içerisinde kas ağrıları, halsizlik, hafif ateş şeklinde kendini gösterir.”
“Fındık hasat döneminin başlaması ile keneyle ilgili sık sık kendilerine sorular sorulduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, fındık yetişen bölgelerin sahil kesimine yakın olduğunu belirterek, “KKKA’nın bulunduğu yerler, sahilden uzak dağların arkasındaki özellikle Kelkit Vadisi gibi bölgelerden karşımıza çıkıyor. O bölgedeki kenelerin cinsi farklı, sahildekilerin farklı. KKKA virüsünü sahildeki keneler taşımıyor. Sahildeki kişilere bulaşırsa; eğer bu riskli olan bölgelerdeki hayvanlardan bölgemize transfer olmuş olabilir. Bu da çok nadir rastlanabilecek bir durumdur.” dedi.

Devamı: Karadeniz’in sahilden uzak bölgelerinde KKKA tehdidi (Belirtiler 3 günde kendini gösteriyor, vakaların yüzde 2’si ölümle sonuçlanıyor)

Kaynak: NTV

Bunu Okudunuz mu?

Yoğurla karıştırıp kahvaltıda yiyince bağırsakları çalıştırıyor! Omega-3 deposu sindirim düzenleyici

Chia tohumları vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinlerle doludur. Yüksek seviyelerde protein, lif ve omega-3 yağ asitleri …

Okullar açıldı, hastalık sezonu başladı

Okullar açılır açılmaz çocuklarda hastalıkların görülmeye başladığını ve yayıldığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.