Zeytinyağının bilimsel olarak kanıtlanmış 6 faydası: Yarım çay kaşığının bile etkisi inanılmaz

Zeytinyağı, Akdeniz diyetinin önemli bir bileşeni olup, sağlıklı yağlar ve anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip bileşikler bakımından zengindir. Bu da sağlık için faydalıdır. Araştırmalar doymuş yağlar (örneğin Hindistancevizi yağı) yerine zeytinyağını tercih etmenin daha iyi sağlık için akıllıca bir seçim olduğu gösteriyor.

1- KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORURYapılan araştırmalar, günlük yarım yemek kaşığından fazla zeytinyağı tüketen kişilerin koroner kalp hastalığına yakalanma riskinin yüzde 18, herhangi bir kalp hastalığına yakalanma riskinin ise yüzde 14 daha düşük olduğunu gösteriyor..
Zeytinyağı , özellikle “kötü” düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolü düşüren ve “iyi” yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterolü artıran oleik asit olmak üzere tekli doymamış yağlar açısından zengindir.Ayrıca, iltihabı azaltabilen ve ateroskleroza yol açan oksitlenmiş kolesterolden koruyabilen antioksidanlar açısından da zengindir.Zeytinyağındaki oleik asit ve diğer antioksidanlar, kalp hastalığı için bir diğer önemli risk faktörü olan kan basıncını düşürmeye de yardımcı olabilir
Zeytinyağı, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürerek felce karşı koruma sağlayabilir. Bir inceleme, günlük 1,5 ila 2,2 yemek kaşığı zeytinyağı tüketmenin kalp hastalığı ve felç riskini azaltabileceğini buldu.Başka bir çalışma, biraz daha az miktarda zeytinyağı tüketmenin (yarım yemek kaşığından fazla) felç riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu. Ancak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Zeytinyağının felçten sonraki sonuçları iyileştirebileceğine dair sınırlı kanıt olsa da, araştırmalar, felçten sonra birincil yağ kaynağı olarak zeytinyağı tüketen kişilerin üç ay sonra iyi sonuçlar aldığını gösteriyor
Yapılan araştırmalar, sızma zeytinyağındaki fenolik bileşiklerin , beta-amiloid plakları (beyin hücreleri arasında oluşan, iletişimi bozan ve hücre hasarına yol açan anormal protein kümeleri) azaltarak Alzheimer hastalığının önlenmesine veya yönetilmesine yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur.
Zeytinyağı ayrıca beyin iltihabını baskılayarak , onu zararlı maddelerden koruyarak ve oksidatif stresi azaltarak Alzheimer’a da yardımcı olabilir. Ancak bu bulguları doğrulamak için daha fazla kanıta ihtiyaç var.
Çalışmaların bir incelemesi, daha yüksek zeytinyağı tüketimini tip 2 diyabet riskinin azalmasıyla ilişkilendirir . 10 Diğer araştırmalar, özellikle sızma zeytinyağının tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolünü iyileştirdiğini bulmuştur . Bu etkilerin zeytinyağının sağlıklı yağlarından ve fenolik bileşiklerinden kaynaklandığına inanılmaktadır.
Araştırmalar, Akdeniz toplumlarında kanser görülme sıklığının düşük olmasının zeytinyağı, bitkisel gıdalar ve balık tüketiminin yüksek olmasından kaynaklanabileceğini ileri sürmektedir.
52 gün boyunca günde 25 mililitre zeytinyağı (yaklaşık 1,7 yemek kaşığı) tüketildiğinde, şiddetli depresyonu olan hastalarda semptomların önemli ölçüde iyileştiği, ancak hafif ila orta şiddette depresyonu olanlarda iyileşme olmadığı bulundu.17Diğer araştırmalar Akdeniz diyeti, polifenol tüketimi ve iyileşmiş depresif semptomlar arasında olumlu bir ilişki bulmuştur. 18 Ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Zeytinyağı sağlıklı sindirim için de gereklidir. Bağırsak sağlığını düzenleyen zeytinyağı, kabızlık gibi sorunları çözer. Yediğimiz yiyecekler doğrudan bağırsaklarımızdaki bakterileri etkiler. Bir çalışma, günde 40 gram (yaklaşık 2,9 yemek kaşığı) zeytinyağı içeren Akdeniz diyetinin bağırsak mikrobiyomunun bileşimini iyileştirdiğini buldu.
Sızma zeytinyağı ve normal zeytinyağının sağlık faydaları vardır ve benzer miktarda sağlıklı yağ içerirler. Ancak, sızma zeytinyağı daha besleyici bir seçenek olarak kabul edilir ve genellikle araştırma çalışmalarında kullanılır.
Sızma zeytinyağı en az işlenmiş olanıdır; bu da, rafine zeytinyağına göre daha fazla antioksidan ve fenolik bileşen içerdiği anlamına gelir. Rafine zeytinyağı ise yüksek ısı veya kimyasallar kullanılarak üretildiğinden, genellikle tadı veya kokusu yoktur. Sızma zeytinyağının ise hafif fındıksı ve meyvemsi bir lezzeti vardır.
Günlük tükettiğiniz zeytinyağı miktarı genel kalori ihtiyacınıza bağlıdır. Ancak, çoğu çalışma günlük en az yarım çay kaşığı tüketmenin sağlık açısından faydalarını göstermiştir.

Devamı: Zeytinyağının bilimsel olarak kanıtlanmış 6 faydası: Yarım çay kaşığının bile etkisi inanılmaz

Kaynak: NTV

Bunu Okudunuz mu?

Diyarbakır'da anne ölümlerini azaltma hedefiyle geliştirilen cerrahi yöntemle ilgili bilgi verildi

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. …

NÖHÜ Diş Hastanesi sağlık turizmine yeterli görüldü

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, Devamı: NÖHÜ …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.